Leiden

Er zijn mensen die het leuker vinden om student te zijn dan om te studeren. Student zijn houdt dan ook niet in dat je het leuk vindt om te leren, om alles te weten over de moleculaire structuur van de geleedpotige of de ontwikkeling van het artefact door de jaren heen. Student zijn is een veel groter iets. Het is een levensstijl. Dat je toevallig wat leert is een leuke, maar overbodige bijkomstigheid.

Voor al deze mensen is Leiden gemaakt. De grote studentenfabriek van Nederland. De 'Brave new world' onder de studentensteden. Alles in deze stad lijkt alleen gemaakt te zijn om elk jaar weer zoveel mogelijk onwetende jongeren te veranderen. Om dit te bereiken is de stad verdeeld in twee gebieden. Het station is de scheidingslijn tussen deze twee gebieden. Aan de ene kant van het station is het leergedeelte. Het is een stad op zichzelf, gemaakt van staal, glas en beton. Hier kan je met geen ander doel komen dan de wetenschap bedrijven.

Over de groene gazons zie je vele studenten heen en weer lopen tussen enorme futuristisch ogende universiteitsgebouwen, wetenschappelijke centra, academische ziekenhuizen en zalen waar je lijken open kan snijden. De studenten kijken strak voor zich uit. In dit gebied lijken ze op een zombieachtige manier enkel en alleen maar te willen leren. Aan de andere kant van het station is het gedeelte van de stad gemaakt waar de studenten kunnen ontspannen na een dag leren. Ook hier is geen zwerver, geen omaatje of eenzame BOM-moeder te bekennen. Studenten zijn er wel natuurlijk, alleen maar zelfs. Het is het gedeelte waar studenten echte studenten worden. Daar waar ze bier drinken, brallen, studentenseks hebben en nog meer bier drinken. Overal zie je gezellige studentencafés, roeiverenigingen en huizen met Heineken-vlaggen voor de ramen. Door de muren van sommige gebouwen heen hoor je het ijselijke gekrijs van huilende jongens en meisjes die ontgroend worden. Ook dat hoort bij het studentenleven. Leiden is de ideale stad voor mensen die graag hun eigen identiteit door de goot spoelen om daar de identiteit van een Leidse student voor terug te krijgen.