Leeuwarden

Je kan veel over Leeuwarden zeggen, dat ze er een beetje gek praten bijvoorbeeld, maar niet dat het geen verrassende stad is. Je verwacht bij Leeuwarden namelijk een ietwat uit de schoenen gegroeid dorp. Wat winkels, een discotheek, een enkele koe en een hoop boeren.

Maar ik ben nog geen minuut in Leeuwarden of ik word al verrast. Ik maak namelijk een foto van een nogal lelijk beeld en er springt een jongen voor mijn camera. Het blijkt een neger te zijn met een grote grijns op zijn bek. Ik had niet verwacht dat in zo'n boerendorp ook negers wonen. Ik zie er later die dag nog veel meer.

Behalve een multiculturele stad, blijkt het ook een erg mooie stad te zijn. Niet in Amsterdam heb je de mooiste grachten, maar in Leeuwarden. Zijn grachten zijn een soort bonzai uitvoeringen van de Amsterdamse. De hele stad lijkt wel een poppenhuis. Het winkelcentrum ziet er natuurlijk uit zoals elk winkelcentrum, met ook precies dezelfde winkels, maar als je de moed hebt en verder doorloopt kom je in sfeervolle kleine straatjes met wat vreemdere winkels en uitgaansgelegenheden. Gekke tweedehands-kledingwinkels, ateliers, er is zelfs een homocafé. Ik had niet verwacht dat er ook homo's in Leeuwarden rond zouden lopen. In dat café zat zelfs eenjongen die zowel homo als neger was. In een coffeeshop koop ik een aansteker. Een meisje met dreads kijkt stoned voor zich uit als ze mij de aansteker overhandigt, terwijl een dj drum'n base platen draait. Aan de bar zit een man te klagen dat je in Leeuwarden nergens poppers meer kunt kopen, daarvoor moet je tegenwoordig naar Groningen.

In een van die straatjes eet ik tapas. Vooral de prijs is verrassend laag. Ik heb kunnen genieten van twee bier, twee koffie en een heleboel tapas voor in totaal maar zestien euro. Aan het meisje dat mij bedient, vraag ik naar een leuk hotelletje. Het lijkt een lief, maar braaf boerenmeisje. Maar ook dat blijkt niet waar. Ze raadt me een hotel aan waar volgens haar voornamelijk mannen komen die een avondje plezier willen hebben met een hoer. Ook dat hotel is verrassend. Er is geen hoer te vinden, enkel een groep Chinese jongens en meisjes die een kussengevecht houden.