Kunstweb weg van scholen in Amsterdam

De Amsterdamse stichting Kunstweb is nagenoeg failliet en wordt vanaf 1 januari opgeheven. De stichting, die kunst- en cultuureducatie op Amsterdamse scholen verzorgt, krijgt dan geen subsidie meer van de gemeente Amsterdam.

De stichting kampt al jaren met financiële en organisatorische problemen. De Kunstraad adviseerde eerder dit jaar al om de stichting geen subsidie meer te verlenen. Kunstweb ontving jaarlijks bijna drie miljoen euro subsidie. Toch had wethouder Hannah Belliot (Cultuur) voor komend jaar nog twee miljoen euro gereserveerd voor de stichting. Maar dit geldbedrag zal nu verdeeld worden over andere organisaties voor cultuur- onderwijs .

Volgens een woordvoerder van wethouder is Belliot op dit moment ,,de markt op met de cultuureducatie'' en overlegt ze met een aantal partijen die vanaf volgend jaar de educatie op scholen kunnen gaan verzorgen. Eind oktober moet daarover een besluit vallen.

Directeur Peter Maissen van Kunstweb verwacht dat de scholen de dupe zullen worden van de organisatieverandering. Zijn stichting blijft nog tot 1 januari lessen op scholen verzorgen, maar daarna valt de ,,infrastructuur weg''. Maissen vreest dat het jaren gaat duren voor er een goede nieuwe organisatie op poten is gezet.

De stichting Kunstweb werd in 1996 opgezet om het kunstonderwijs binnen scholen te vergroten. In het primair onderwijs waren circa 230 scholen bij Kunstweb betrokken. In het voortgezet onderwijs namen ruim veertig scholen deel aan de culturele activiteiten van Kunstweb. De stichting verzorgde ook uiteenlopende cursus- sen voor volwassenen, zoals schilderen, boetseren en tekenen. Die cursussen zijn sinds 1 september ondergebracht in de stichting MK24, waar de ontslagen docenten van Kunstweb proberen zonder subsidie een doorstart te maken.