Kinderserie geeft puur beeld van Suriname

Kind zijn in Suriname is niet altijd even makkelijk. Leg ter plekke het oor te luisteren bij de mensen die het kunnen weten en de schrik slaat je om het hart. Toenemende criminaliteit, fysiek en verbaal geweld binnenshuis en op scholen, een verouderd onderwijssysteem en onverantwoord ouderschap. ,,Suriname verwaarloost het belangrijkste kapitaal, dit land leeft op een bom'', zei directeur Lillian Ferrier van het Buro Kinder Ontwikkeling onlangs in deze krant. Al te geprofileerd komen bovenstaande taboes niet aan de orde in de zesdelige serie Villa Paramaribo, iedere zondagochtend bij Villa Achterwerk op Z@ppelin. Daar is het natuurlijk het programma ook niet naar. In de serie vertellen Surinaamse kinderen over hun dagelijks leven waarin vooral vrolijkheid en mooie natuur de boventoon voeren. En toch zijn de problemen uit de wereld van het Surinaamse kind niet afwezig. Sarajan (12) vertelt volgende week zondag bijvoorbeeld over zijn verhuizing van Nederland naar Suriname. Hij moest wennen in dat andere land en in het filmpje blijkt ook wel waarom. Als klassenoudste moet Sarajan het rekenwerk van zijn medeleerlingen controleren. Als iemand niet alles heeft kunnen afkrijgen, smeken ze hem om dat niet op te schrijven. Sarajan, zo vertelt hij, vindt dat uiteraard vervelend, maar ja: ,,ik doe mijn plicht''. En verder gaat hij weer, als de door het gezag benoemde klikspaan die geen kant op kan.

Bikkelharde gezagsverhoudingen tussen leraar en scholier, het is maar één van de moeizame aspecten in de relaties tussen volwassenen en kinderen in Suriname. In de Villa Achterwerk-serie komt het heel subtiel – en wellicht zelfs af en toe onbedoeld – aan bod. Let bijvoorbeeld eens op de onderdanige sfeer op school of de manier waarop de districtscommissaris uit Coronie in de eerste aflevering het meisje te woord staat dat wil weten wat de overheid gaat doen aan de oprukkende zee.

De serie is tot stand gekomen in samenwerking met The Black Lot, een stichting die onder andere filmfestivals in Suriname organiseert. In het kader van een scholierenprogramma mochten kinderen zelf een programmavoorstel doen dat in Suriname werd gedraaid en gemonteerd. Het resultaat is technisch niet steeds perfect, niet alle verhaallijntjes zijn even stevig en de spanningsbogen zijn soms wat slapjes. Het vergt dus aandacht, zeker voor Nederlandse kinderen die hoge eisen aan televisie stellen. Maar het toont wel puur Suriname en zet aan tot denken. Juist daarom is deze reeks zo'n mooie alternatieve rustpauze tussen de vele lege hulzen van Foxkids of Nickelodeon op de zondagochtend.

Z Villa Paramaribo, VPRO, Ned.3, 9.40-9.50u en komende zes weken iedere zondagochtend.