Het recht op trillende billen

Bestaan er lelijke vrouwelijke popsterren? Vast wel. Maar zeker nu MTV de IJslandse Björk met haar nieuwe clip heeft verbannen naar diep in de nacht, zijn ze nauwelijks te zien. Natuurlijk, Missy Elliot, nu op videoclipzenders te zien in een inferieure remake van `Car Wash', voldoet niet aan het westerse slankheidsideaal, maar onaantrekkelijk is ze niet. En Britney Spears en Christina Aguilera mogen dan door velen als plastic poppen worden gezien, lelijk kunnen ze niet worden genoemd. Misschien hoef je als vrouw niet per se mooi te zijn om een hit halen, maar toch lijken alle vrouwelijke popsterren geselecteerd op schoonheid.

Mannelijke popsterren, en dan vooral rappers, zijn daarentegen opvallend vaak lelijk. Snoop Doggy Dogg heeft bijvoorbeeld met zijn tekkelkop hoogstens iets grappigs, maar mooi is hij zeker niet. Ook de dikke Amerikaanse rappers van Terror Squad hebben niets aantrekkelijks. Hetzelfde geldt voor hun Nederlandse evenknieën, de drie jongens van K-liber die nu een hit hebben met `Viben'. Het K-liberlid Mega Master is een pafferige `big daddy', terwijl Teddo Juice zo mager is dat hij een afstotelijke junkie-achtige knokigheid heeft.

`Viben' gaat over de gelijknamige dans: `kom maar met me viben', is de eerste zin van het nummer. Maar je hoeft niet een `dirty mind' te hebben om de jongens van K-liber herhaaldelijk `pijpen' te horen zeggen. In de tweede zin is het al raak: `laat me je oppijpen', hoor je ook na tien keer luisteren. Pas op een songtekstensite op internet blijken de drie van K-liber toch keurige jongens te zijn: ze bedoelen gewoon `laat me je ophypen' te zeggen.

De videoclip bij Viben is er wel een van het gebruikelijke ranzige soort. Ook nu weer worden de lelijke jongens van K-liber omringd door een massa mooie meiden. `Chickies willen standaard trillen', zeggen de jongens van K-liber bijvoorbeeld, en ja hoor, daar zien we weer een paar prachtmeiden met schuddende billen.

Video's als `Viben' zijn voer voor misogynen: de wereld zit vol mooie meisjes die voor een habbekrats hun billen laten trillen voor het oog van de camera. Maar ze zijn ook een troost voor alle lelijkerds. Alle mannen hebben recht op trillende billen, is hun boodschap, en iedereen kan Jay Z zijn, de Amerikaanse rapper met de vissenogen die een verhouding heeft met de `schokkende schoonheid' Beyoncé Knowles.

    • Bernard Hulsman