Goedkoop is duurkoop, ook bij Meccano

Wouter Klootwijk heeft zich volgens zijn artikel `Designmeccano of Tsjechisch klassiek' (NRC Handelsblad, 28 september) niet helemaal goed laten voorlichten: er zijn meer dan vierhonderd systemen bekend die Meccano hebben nagebootst. Dit is uitgezocht door Frank Beadle in Engeland.

Het doel van het artikel ontgaat mij volkomen, behoudens de afkeer van de dure Meccano ten gunste van het ideaal goedkope Tecc/Merkur. Maar: goedkoop is duurkoop, zelfs in de metaalbouwwereld.

In ieder geval is het onderdelenassortiment en de veelzijdigheid bij de originele Meccano en huidige Exacto vele malen groter dan bij Merkur, Temsi, Trix, Necobo, etc.

Over vergelijking van kwaliteit en afwerking van de producten nog maar te zwijgen. Textiel uit India is ook wat lager in prijs dan een Ploegstof van hier. Ook hier speelt een fors kwaliteitsverschil.

Tot slot nog dit. Het is zeer te betreuren dat Klootwijk niet aangegeven heeft dat er een vereniging `Meccano Gilde Nederland' bestaat. Deze vereniging verenigt bouwers van alle merken metaalconstructiebouwdozen in hun hobby. Dat had de uiteindelijke informatieve boodschap van het artikel moeten zijn.

    • Meccano Gilde Nederland
    • J.H. Schurink