Geschiedenis schrijven

Halverwege Frankrijk belden mijn ouders op dat mijn inschrijfformulieren waren teruggestuurd.

Handtekening vergeten op mijn diploma. En zo kwam het dat ik in een klein dorpje aan de Dordogne mijn inschrijving voor de studie Geschiedenis aan de Universiteit Leiden op de post deed. Niet dat dit de enige omweg naar mijn studiekeuze was. Ik heb heel wat open dagen afgelopen voordat ik geschiedenis koos. Op school hadden we wel een decaan die hielp, maar dat gesprek kwam ongeveer op het volgende neer. Wat wil je gaan doen? Iets met schrijven, cultuur, kunst, media. Zo, jij weet al goed wat je wilt, prima! Maar wat voor studie hoort daar dan bij? Dat weet ik niet, maar wees blij dat jij al weet wat je wilt. Altijd handig om nog eens te horen wat je zelf al wist. Ik houd altijd al van schrijven, dus wilde ik daar iets mee gaan doen. Misschien de journalistiek in, of de educatieve sector. Misschien documentaires maken, of toch iets met kunst. Taal- en Cultuurstudies en de School voor Journalistiek in Utrecht kwamen voor in het rijtje eventuele toekomsten. Communicatiewetenschappen en Sociologie in Amsterdam ook, en ten slotte Kunstgeschiedenis en Geschiedenis in Leiden. Dat laatste werd het, omdat ik daar het gevoel had dat ik veel kon leren over de achtergronden van het hedendaagse nieuws. Waarom is de de kolonisatie zo'n puinhoop geworden? Waarom liggen al die godsdiensten overal zo in de clinch? Maar ook leer je schrijven en goede bronnen te zoeken. Het lijkt me allemaal erg handig en interessant. Natuurlijk is het nog even afwachten hoe leuk het wordt, en vooral hoe druk. Iedere dag heen en weer treinen, mijn baantje, voetbal, het studentenleven en dan nog de studie. Maar de stad lijkt me na alle rondleidingen in de El-Cid (introductieweek) gezellig. Niet te groot, niet te klein. Net als Delft, waar ik op het atheneum C&M deed. En met mijn nieuwe reispartner, mijn OV-jaarkaart, kom ik toch wel waar ik wil. Althans doordeweeks.

    • Aniek Smit