Gates als filantroop

In zijn column van 2 oktober j.l. schetst Piet Borst een interessant beeld van Bill Gates als initiatiefnemer van liefdadigheidsprogramma's op medisch gebied. Gates wordt door Borst in feite ten voorbeeld gesteld voor ``zakenlieden die miljarden verdienen en die daar niets van weggeven''. De manier waarop Gates' miljarden dollars worden besteed is, volgens Borst, via de `Gates Foundation'. Deze naam is echter niet geheel juist. Totdat Bill als dertiger in zijn eigen bedrijf zijn (toekomstige) vrouw Melinda leerde kennen betekende het woord filantropie niet veel voor hem. Melinda had toen echter al ruime ervaring op het gebied van liefdadigheid. Blijkbaar heeft zij hem ook op dit terrein zodanig geïnspireerd, dat ze besloten een stichting op te richten die ze de naam `Bill & Melinda Gates Foundation' gaven – ere wie ere toekomt! Borst impliceert in zijn column dat er nog vele vermogenden zijn, ook in Nederland, die wel wat liefdadigheidsinspiratie van hun partner (m/v) kunnen gebruiken. Om met Bill en Melinda te spreken: ``It isn't enough simply to be aware of the problems; to make a difference, every one of us must take action.''