Even een éénkamerhotelletje pikken

Voor een bijzonder ingerichte kamer met een koelkast vol witte wijn willen gasten graag betalen. Renate van der Zee onderzoekt de bed & breakfast nieuwe stijl.

Je kunt natuurlijk een kamer boeken in een adembenemend designhotel. Maar de jongen die daar je koffers naarboven brengt, zal echt geen persoonlijk gesprek met je aanknopen. En als je de volgende ochtend naar beneden gaat, zit achter de balie een wildvreemd meisje dat geen idee heeft wie je bent. In de ontbijtzaal krijg je exact dezelfde behandeling als de andere gasten. Je mag dan op een fauteuil van Philippe Starck zitten: je blijft een nummer.

Dus wat doe je als je niet alleen luxueus logeren, maar ook nog aandacht voor je geld wilt? Je belt een eenkamerhotel, waar de gastheer een en al belangstelling is voor jouw persoon. Het is een betrekkelijk nieuw fenomeen in de Nederlandse steden: even kleinschalige als luxueuze hotels, vaak gedreven door mensen zonder horeca-ervaring die het doen omdat ze het leuk vinden gasten te ontvangen en in de watten te leggen. Het is een nieuw soort bed & breakfast, exclusief en verre van goedkoop.

HANDGEWEVEN HANDDOEK

Neem Park Tower Suite, gesitueerd in een sprookjesachtige villa uit 1880 aan het Haarlemse Florapark. Je kunt er logeren in een bijzonder ingerichte suite. Het bed is vervaardigd uit een antieke Pakistaanse poort, de vloer bestaat uit planken uit Russische treinwagons. Er is een ijskast met een keur aan witte wijnen en een kabinet vol rode wijnen. Er brandt een open haard en in de badkamer tref je een badkuip op vogelklauwen, handgeweven handdoeken en een wasbak vervaardigd uit een uitgeholde palmboom.

,,Het moet allemaal een beetje speciaal zijn'', zegt gastheer Arjan van der Schoot. ,,Mensen moeten bovendien niet het gevoel hebben dat ze in een hotel zitten, maar dat ze thuis zijn''. Van der Schoot en zijn Amerikaanse vrouw Tricia woonden een tijdlang in Florida, waar hij een huis opknapte voor de verkoop. Als ze in Nederland waren, logeerden ze in het luxueuze eenkamerhotel Spaarne 8, wat overigens niet meer bestaat. Ze vonden het daar zo leuk, dat ze besloten iets dergelijks te beginnen toen ze zich in Haarlem vestigden en ruimte over hadden in het monumentale pand aan het Florapark. Het `hotel' is nu iets langer dan een jaar open en Van der Schoot heeft inmiddels een hele stoet bruidsparen en toeristen ontvangen.

,,Het is leuk om te doen'', zegt hij terwijl hij in de zitkamer van de suite thee en koekjes serveert. ,,Het is net alsof je gewoon logés hebt. Alleen betalen ze ervoor.'' Dat laatste is geen overdrijving. De huur van de suite kost 535 euro per nacht, maar dan heb je ook wat. Kom je 's nachts als bruidspaar aan, dan heeft Van der Schoot de champagne en aardbeien klaargezet. 's Ochtends serveert hij een copieus ontbijt en 's middags rukt hij drankjes en hapjes aan. De grote tuin is helemaal voor de gasten en je mag naar believen in de drankkast duiken.

HUISELIJKE SUITE

,,Het begint een trend te worden. De bed & breakfast krijgt langzamerhand een luxueuzere uitstraling'', zegt Van der Schoot. ,,Het is een ontspannen alternatief. Een hotel kan nog zo mooi zijn, maar echt huiselijk zoals deze suite, wordt het er nooit''.

Een stuk kleiner en goedkoper (280 euro per nacht) is het Rotterdam Twotel, verbluffend mooi gelegen in het historische Delfshaven. In een gerestaureerd woonhuis uit 1592 kun je logeren in een kamer die is uitgerust met een enorm rond bad waarin je poedelt terwijl de vier evangelisten vanaf een plafondschildering uit 1720 op je neerkijken. Van tevoren kun je op een verlanglijst invullen wat voor muziek je bijvoorbeeld bij aankomst wilt horen en wat voor ontbijt je wenst. ,,Ik heb iemand gehad die oesters wilde'', vertelt gastvrouw Wendy Holleman. ,,En ik heb ook wel eens een stapel Amerikaanse pannenkoeken staan bakken voor mijn gasten. Ik bied echt een overnachting op maat''.

Holleman werkt door de week als secretaresse in een ziekenhuis en ontvangt in het weekeinde bruidsparen of mensen die iets anders te vieren hebben in haar eenkamerhotel. Als de gasten binnenkomen, is het bad vol, branden de kaarsjes en staan de hapjes en de champagne klaar.

,,Ondanks de recessie hebben mensen nog steeds geld over voor iets bijzonders'', zegt Holleman. ,,Je krijgt hier geen standaardovernachting zoals in het Parkhotel. Je hebt het rijk voor jezelf. En alles is gericht op 35 vierkante meter genieten.''

BELLE EPOQUE

Groter dan Twotel en veel voornamer van sfeer is het guesthouse Haagsche Suites aan de Laan van Meerdervoort in Den Haag. Gastheer Guido van den Elshout heeft in een herenhuis uit 1890 drie Couperiaanse suites laten verrijzen, waar hij sinds anderhalf jaar gasten laat logeren. De overdadig ingerichte kamers roepen visoenen op van de belle époque. Bij de ingang stuit je op het devies: `Gij zult genieten'.

Ook Van den Elshout ontvangt veel bruidsparen, maar tevens mensen uit het zakencircuit. ,,Als je veel reist, heb je weinig zin om weer aan zo'n balie te staan met weer zo'n suffe juffrouw die niet weet wie je bent'', zegt Van den Elshout, die onder meer werkzaam was in het onroerend goed toen hij besloot het huis dat hij uit de nalatenschap van zijn buurvrouw had gekocht tot guesthouse om te bouwen. ,,Het was de ultieme uitdaging. Bovendien vind ik het leuk om oude panden in ere te houden in een buurt waar vroeger mijn overgrootvader nog heeft gebouwd.''

De drie suites zijn totaal verschillend van sfeer – ,,Je moet dus eigenlijk drie keer komen logeren'' – maar de gouden suite op de beletage met de erker waarin kan worden ontbeten is het meest in trek bij bruidsparen. Bij binnenkomst klinkt een wals van Johann Strauss. Het bad blijkt uitgerust met speciale houders voor champagneglazen. De slaapkamer mag op dit moment niet betreden worden, want de vloerbedekking is net `gestreken'. Het beddengoed wordt in Antwerpen gewassen. ,,We hebben vier wasserijen in de buurt geprobeerd, maar de lakens kwamen of vuil terug of ze hadden valse vouwen.''

Wie wil logeren in Haagsche Suites telt 425 euro per nacht neer. ,,Dat is een goede prijs, maar verder zeur ik niet'', zegt Van den Elshout. Je kunt dus ongestraft de drankkast plunderen en van de lekkernijen snoepen die je op strategische plekken tegenkomt.

De gastheer loopt door de gang waar een prachtig boeket staat en zijn voorvaderen minzaam op je neerblikken. ,,Aandacht, dat is het punt'', roept hij. ,,Mensen willen aandacht''.

www.parktowersuite.com

www.twotel.nl, www.haagschesuites.nl