Europa noemt WTO-actie van Amerika `ongeldig'

Europa heeft een nieuwe stap gezet in het conflict met Amerika over subsidiëring van de vliegtuigbouwers Airbus en Boeing. Gisteren heeft de EU in een brief aan de VS de eenzijdige Amerikaanse opzegging van het bilaterale akkoord over subsidiëring van de vliegtuigindustrie als ,,ongeldig onder internationaal recht'' afgewezen. Eerder deze week diende Amerika een klacht in bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO) over Europese steun aan Airbus. De EU kwam meteen met tegenklacht.

Washington liet bij de aankondiging van de klacht weten dat het bilaterale akkoord uit 1992, dat een gelimiteerde overheidssteun voor de vliegtuigindustrie toelaat, was beëindigd wegens schending door de EU. De VS gaven aan een nieuw bilateraal te willen.

Volgens de woordvoerster van eurocommissaris Lamy (Handel) willen de VS met de opzegging ,,ontsnappen aan de verplichtingen van het akkoord van 1992''. In de brief wordt nog eens onderstreept dat de ,,massale steun'' voor de 7E7 Dreamliner van Boeing een schending van het akkoord inhoudt. ,,Het is onacceptabel dat de VS kort daarop probeert het akkoord en dus de toepassing op de grote directe subsidie voor de Boeing 7E7 eenzijdig op te zeggen.'' De EU ziet in de opzegging van het akkoord een poging te voorkomen dat Boeings 7E7 concurrentie krijgt van de A350, die bij Airbus op de plank ligt.