Enschede

Enschede leek me echt een rotstad. Een saaie burgerlijke truttige provinciestad. Het laatste restje mensen dat nog een beetje weet hoe je een feestje moet bouwen is waarschijnlijk verloren gegaan bij de grote vuurwerkramp. Ik verwachtte een kerk en een terrasje als grootste attractie van de stad.

Op het stationsplein zie ik een groep skaters over bankjes heen springen. Iets verderop zit een groep alto's op de grond. Voor de coffeeshop stappen hiphoppers met gouden kettingen en Tupac-shirts uit een dure sportwagen. De subculturele verzuiling van de jaren '90 bestaat hier nog steeds. Eenmaal in de stad zie ik een hoop witte tenten en heel veel mensen. Er blijkt een soort hapjesfestival te zijn. Alle restaurantjes en eetcafés hebben een tent waar je hun hapjes kan proeven. Ik proef een Chinese visbal. Best lekker. Een eindje verder staat een tent met mensen verkleed als apen. Ze hebben trompetten en veredelde pannendeksels en andere instrumenten in hun hand. Als je een euro in een kastje gooit, beginnen ze muziek te spelen. Alsof het poppen zijn. Het is werkelijk waar grappig.

Ik heb nog het vermoeden dat dit dan ook het jaarlijkse hoogtepunt is van de stad waar nog maanden over na gepraat zal worden, maar dat is niet waar. Er is nog veel meer te beleven. Op een ander plein deelt een groep studenten stoepkrijtjes uit. Hun project heet 'Meer kleur in de binnenstad'. Overal zie je mensen tussen de 3 en de 80 jaar oud de stoep verfraaien met kleurige patronen en tekeningen.

De bibliotheek houdt elke maand een boekenmarkt op straat waar je alle afgeschreven boeken voor een euro kunt kopen. In mijn rondje Enschede zie ik maar liefst drie verschillende sekswinkels, vier tatoeagezaken en een paar hele hippe tweedehandskledingzaken. Wat negers lopen over straat en maken muziek op trommels en iedereen begint spontaan te dansen.

Als ik terug ben op het stationsplein, geven de skaters skateles aan een soort priester. Hij gaat een paar keer op zijn bek, maar gaat dapper door met zijn pogingen om olly's of ander moeilijke sprongen te doen. Enschede is alles behalve een rotstad. Enschede is de leukste stad van de wereld.