Elfriede Jelinek

De Oostenrijkse schrijfster Elfriede Jelinek (1946) werd afgelopen donderdag de Nobelprijs voor Literatuur toegekend. Ze werd onder meer beroemd met haar roman Die Klavierspielerin (1983, `De pianiste'), over een getroubleerde moeder-dochterverhouding.

,,Een roman schrijven die kil is en tegelijk hartverscheurend, lukt maar weinigen. Het lukte Elfriede Jelinek met Die Klavierspielerin. De verschrikkelijkheid van de personages stoot je af, terwijl je zowat van deernis vergaat. [...] Ik ken geen gevoeliger boek over sadomasochisme dan en ook geen geestiger boek, want het zit vol klankgrapjes en behendig verdraaide clichés.''

Anneriek de Jong, 31 december 1999

De boeken van Elfriede Jelinek zijn in Nederlandse vertaling uitgegeven door uitgeverij Querido. Vroeger werk bij Van Gennep.