Eindhoven

Het leuke van vooroordelen is dat, als je ze eenmaal hebt, ze zichzelf meestal waar zullen maken. Eindhoven – dat is een technische stad, met technische universiteiten, technische mensen.

Eenmaal in Eindhoven zie ik ook echt overal technische mensen. Die herken je meteen. Die dragen namelijk brilletjes, zijn meestal jongens, hebben hun haar in korte stekeltjes en zijn niet bijzonder modieus. Heavy metal-achtige types zijn vaak ook wel technisch ingesteld. En we moeten ook de Japanners niet vergeten, die zijn namelijk God op gebied van de techniek. Al deze types zijn rijk vertegenwoordigd in Eindhoven.

En ze zitten ook niet stil in Eindhoven. Is in een willekeurige andere stad een kartonnen bord volgeplakt met posters de manier om een reclameboodschap over te brengen, in Eindhoven doen ze dat helemaal anders met al hun kennis. Op een futuristisch gebouw is een al bijna even futuristisch videoscherm opgehangen. En zelfs met tegenlicht kan je haarscherp de filmtrailers en andere reclames op het scherm volgen.

Ik loop door de stad en zie hijskranen, knap gebouwde koepels en zelfs de kunst is van technische aard. Een grijs betonnen gebouwtje dat een soort ingenieus watersysteem bevat, dat is de kunst. Ik heb geen idee wat het doet, maar het illustreert voor mij wel dat techniek ook wel een beetje treurig kan zijn. Vooral omdat het werk in de jaren '70 waarschijnlijk een technisch hoogstandje was. Nu is het erg sneu.

Ik denk dat ik gek word na een tijdje. In een straatje heeft een kunstenaar grote letters T van metaal opgesteld. Ik weet zeker dat de T staat voor techniek. Ook zie ik overal rolstoelen, maar ze zijn allemaal behoorlijk geavanceerd. Zelf rollen zit er niet meer bij. In een van de geavanceerde rolstoelen zit een man met een baard. Hij heeft een grote rode roos op zijn rolstoel geplakt. Hij is geld aan het collecteren voor een nieuw huis van God. Een nieuwe tempel. Zelfs God en Techniek gaan hier hand in hand.

Ik besluit wat studenten aan te spreken. Om te vragen en te kijken of mijn vooroordelen waar zijn. Op een terrasje spreek ik de mooiste meisjes aan die ik zie. ”Worden jullie er niet gek van dat er alleen maar technische nerds in Eindhoven wonen?” Maar zoals gewoonlijk zal een bepaalde groep nooit toegeven dat de vooroordelen over de groep waar zijn. ”Nee hoor, in Eindhoven wonen alleen maar hele normale mensen. Gewoon mensen zoals overal.” Maar ik weet wel beter.