Een avond stappen kost al gauw 40 euro

Twee jaar geleden ben ik in Rotterdam gaan studeren. Eerst International Business Administration (IBA), nu Bedrijfskunde.

Ik ben heel erg blij met mijn keuze om naar Rotterdam te gaan, in zo'n grote stad gebeurt altijd wat en er is ontzettend veel te beleven. Oké, studeren is heel erg belangrijk, en dat moet je heel erg serieus doen. Maar is een goede sociale ontwikkeling niet net zo belangrijk als die intellectuele ontwikkeling, om niet te zeggen nog belangrijker? lk zou soms ook wel willen dat je wat langzamer mocht studeren, zodat je meer tijd overhoudt voor het studentenleven.

Zo ben ik lid geworden van een studentenvereniging en woon ik in een groot studentenhuis. Ik wil graag vaak uitgaan en niet altijd aan mijn budget hoeven denken, maar dan kom je met je studiefinanciering niet rond. Maar goed, om mijn drukke studentenleven te bekostigen, heb ik een bijbaantje gezocht. Ik werk nu twee avonden per week in een plaatselijke kroeg, wat neerkomt op zo'n twaalf uur. Hier verdien ik gemiddeld 80 euro per week. Daarnaast heb ik het geluk dat mijn ouders de huur van mijn kamer van 250 euro betalen en ook mijn studie (collegegeld) en studiekosten zoals werkmateriaal en boeken. Dus het geld dat ik binnenkrijg van de IBG en mijn loon kan ik in principe helemaal uitgeven aan leuke dingen.

In mijn geval gaat verreweg het meeste geld naar avonden stappen en naar kleding. Een avond uitgaan in Amsterdam of Rotterdam kost al gauw 40 à 50 euro. Daarnaast heb ik nog een vaste telefoonrekening die betaald moet worden van rond de 60 euro per maand, een huisrekening van 40 euro voor alle vaste kosten die een huis maandelijks maakt. En ik moet natuurlijk elke avond nog warm kunnen eten.

Al met al komt het er op neer dat een leuk, druk, sociaal leven met veel bezigheden naast je studie redelijk wat geld kost, maar dat je het met een bijbaantje en een studiebeurs prima kan redden.