Een almaar aangroeiende stapel folders

Steeds meer schoolverlaters schijnen een sabbatical nodig te hebben om erachter te komen wat ze werkelijk willen met hun leven. Ook ik heb mij een jaar lang niet met school beziggehouden. Mijn plan was geniaal in zijn eenvoud: in elk geval niet studeren. Na veel solliciteren en wachten wist ik een baantje te bemachtigen als 'office manager' bij een net opgericht internetbedrijf. Toen was het inmiddels oktober en tijd voor plan B: de studiekeuze.

Ik begon op de Studiebeurs. Ik sloot op Utrecht centraal achteraan in de stoet opgewonden examenkandidaten en wandelde de Jaarbeurs binnen met twee doelen: pennen verzamelen en een studie uitkiezen. In die volgorde. De pennen vormden geen probleem, de studiekeuze lag iets lastiger. Bij gebrek aan goede, inhoudelijke vragen liet ik de hulpvaardige studenten links liggen en schreef mij overal in om extra informatie thuis te ontvangen. Mijn super-ik zou thuis de folders ontvangen en na alles grondig doorgelezen te hebben, een weloverwogen beslissing nemen over studierichting en universiteit. De folders waarmee de universiteiten mij na mijn Studiebeursbezoek overstelpten, belandden op een aangroeiende stapel buiten mijn gezichtsveld.

De omslag kwam toen ik in februari een open Dag van Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit Utrecht bezocht. Rechten en met name Criminologie als Master, speelde al langer door mijn hoofd en het 'Dagje Studeren' overtrof mijn verwachtingen. Tuurlijk, de collectief glimlachende docenten zouden dat niet een heel studiejaar volhouden, maar de sfeer en de locatie (Kromme Nieuwe Gracht) versterkten het goede gevoel dat ik aan de proefcolleges had overgehouden.

Een hernieuwd bezoek aan een andere universiteit is er nooit van gekomen. Niet alleen begon ik me hoe langer hoe zekerder te voelen van Rechten, ook de kans dat een nieuwe, leuke Open Dag mijn twijfels weer zou aanwakkeren, deed mij de knoop doorhakken. Op het moment dat ik dit schrijf, ben ik in afwachting van zowel de eerste studiedag alsook van mijn studieboeken. Wel heb ik reeds mijn OV-kaart ontvangen. Ik moet zeggen, tot nu toe bevalt mijn studie me uitstekend!