Donner: politie maakte geen rommel

De Utrechtse woning van het Marokkaanse gezin dat vorige week zondag tevergeefs naar explosieven werd doorzocht, is niet overhoop gehaald door het arrestatieteam.

Dat zei minister Donner (Justitie) gisteren in het actualiteitenprogramma Nova. Door wie de schade aan de woning is aangericht, wilde de minister niet zeggen. Hij laat onderzoeken of de woning in de Bucheliusstraat nog is bezocht door anderen. Hoe de politie naar explosieven heeft kunnen zoeken zonder de woning overhoop te halen, is niet duidelijk.

In Utrecht ontstond na de inval in de woning en de arrestatie van het gezin veel ophef vanwege de handelswijze van de politie die te bruusk zou hebben opgetreden. Justitie vermoedde dat in de woningen explosieven werden bewaard voor een terroristische aanslag. Toen het gezin dinsdagavond werd vrijgelaten en geen verdachte meer bleek, kondigde hun advocaat L. Zegveld aan excuses en een schadevergoeding van justitie te eisen.

Een verslaggever en fotograaf van NRC Handelsblad bezochten woensdagochtend de woning en constateerden een ravage. In de krant van die dag staat een foto van een slaapkamer met een weggetrokken matras en met kledingstukken op de grond. Een dag later meldde het Utrechts Nieuwsblad aan NRC Handelsblad dat verslaggevers van die krant al op maandag de woning hadden bezocht en in de slaapkamer niet de wanorde hadden aangetroffen die op de foto te zien is.

In een reactie op die mededeling van het Utrechts Nieuwsblad liet advocate Zegveld vorige week weten dat zij de woning in dezelfde staat had aangetroffen als de verslaggever en fotograaf van NRC Handelsblad. Gisteravond was Zegveld niet bereikbaar voor een nadere toelichting.

Vrijdag bepaalde de Rotterdamse rechtbank dat de voorlopige hechtenis van de 37-jarige Hassan die verdachte is in hetzelfde terrorisme-onderzoek, wordt verlengd met dertig dagen. Hij werd op hetzelfde moment gearresteerd als de inval in de Utrechtse woning. Ook zijn medeverdachte, de 30-jarige broer van de moeder van het gezin, blijft nog tien dagen vastzitten. Deze man uit Brussel werd afgelopen zaterdag opgepakt. Hassan zou informatie van veiligheidsdienst AIVD in bezit hebben gehad bij zijn arrestatie. Naar dit `lek' doet de Rijksrecherche momenteel onderzoek. In die zaak zitten vier mensen vast.