Diva El Idrissi dienstbaar aan muziek

Eén miljoen moslims telt Nederland, maar in het culturele leven blijven ze ondervertegenwoordigd. En na veertig jaar immigratie is hier nog maar een enkele muzikantennaam bekend: Khaled, Tarkan en, zij het bij een oudere generatie, de Egyptische zangeres Oum Kalsoum. Dertig jaar na haar dood is zij in de Arabische wereld nog zó geliefd dat zij dagelijks wel ergens op de radio te horen is. Die populariteit is ook de basis van het succes van de Marokkaanse zangeres Hayat el Idrissi, die voornamelijk Kalsoums repertoire zingt. Zij stond gisteravond in De Doelen, dat samen met de Amsterdamse De Meervaart de komende maanden Marokkaanse concerten verzorgt.

Van El Idrissi wordt gezegd dat ze een diva is, maar op het podium was ze gisteravond een en al bescheidenheid en dienstbaarheid aan de muziek. Nadat het publiek in de half gevulde Burgerzaal eerst was opgewarmd door een tienkoppig orkest uit België dat de zangeres ging begeleiden, week het achterdoek en trad de zangeres naar voren. Tot enthousiasme van sommige fans die haar begonnen toe te zingen: klassieke concerten in de Arabische wereld zijn niet de dooie boel die ze in het Westen geworden zijn.

Het lichte geroezemoes in de zaal zorgde voor een ontspannen sfeer; de muzikanten leek het niet te deren. In het vraag- en antwoordspel van zangeres en begeleiders, dat binnen de structuur van een lied alle ruimte laat voor eindeloze variaties, bewees El Idrissi dat ze weliswaar Kalsoum niet evenaart, maar dat ze een geweldige stem heeft. De zoveel kleinere intervallen van de oosterse toonladders vereisen grote precisie, maar de stem bleef altijd soepel.

Klacht – berusting – bevrijding, dat was de emotionele lading van veel van haar repertoire. Universele gevoelens, vertolkt op een wijze die we beter kennen uit gospel, flamenco en zigeunermuziek. En met een kleine beweging van haar hand stookte ze naar believen het vuurtje onder de trommelaars op, wat onmiddellijk tot enthousiasme bij het publiek leidde. Dat stond aan het eind van de avond te dansen in het gangpad, en zelfs de opgeschoten jongens zongen mee.

Concert: Hayat el Idrissi. Gehoord: 8/10 De Doelen, Rotterdam