Den Haag

Ik heb altijd het gevoel gehad dat Den Haag lijdt aan een zware vorm van schizofrenie. Dat gevoel is niet overgegaan op het moment dat ik Den Haag werkelijk ben gaan bezoeken.

Op het Centraal Station van Den Haag maak ik meteen kennis met de ene kant van zijn persoonlijkheid. Met zijn rauwe, verloederde zelfkant. Het station van Den Haag is ronduit het lelijkste stationsgebouw dat ik ooit heb gezien. Het lijkt wel alsof ik in een Oostblokland ben aangekomen. In de stationshal paffen de mensen, ondanks het rookverbod, gewoon door. Ik steek er zelf ook maar een op. Ik zie hangende jongeren met petjes, dreadlocks en gouden kettingen. Echt opgeruimd is het ook niet. Het stinkt er naar urine en klamme hamburgers.

Vijf minuten later ben ik op het Binnenhof aangekomen en snap ik waarom het station ze niks kan schelen. Tussen de grijze statige panden met gouden ornamenten rijden glimmende zwarte auto's met geblindeerde ramen. Een schizofreen zorgt ervoor dat hij nooit z'n andere persoonlijkheid leert kennen. De politici en andere belangrijke mensen van Den Haag zullen dan ook wel nooit op het station komen.

Beide persoonlijkheden zou ik niet echt door en door willen kennen. Het chique gedeelte van Den Haag is weliswaar mooi en decadent, leuk om even rond te lopen, een broodje papegaaivis-pijnboompitten te eten en te kijken naar alle dure auto's die voorbijrijden. Maar je blijft het gevoel hebben dat alle mannen in hun nette pakken, als ze klaar zijn met hun werk direct in hun auto stappen om naar hun huis buiten Den Haag te rijden en daar een joggingbroek aantrekken om naar voetbal te kijken met pizza in de oven. Wonen is kil en duur in Den Haag.

Is het andere Den Haag leuker? Het is in ieder geval wat viezer. Ook het straatbeeld is wat gekleurder. Het bestaat uit Surinaamse eethuisjes, hangjongeren, versleten graffiti en vervallen gebouwen. Het is een voor Nederland redelijk pure vorm van straatleven. Ook chill om even doorheen te lopen, maar er wonen? Liever niet.

Het wordt pas leuk als de twee persoonlijkheden een mengvorm aannemen. Vanuit een Roti-shop zie je een verdwaalde man in pak tegen een met goud behangen Antilliaan aanbotsen. Op een groot kantoorplein hebben skaters de boel overgenomen en skaten behendig tussen de zakenmannen door. Dan komt Den Haag tot leven.