Debutanten

Flip Boer (40) en Edwin de Ruiter (38) zullen met gemengde gevoelens gekeken hebben naar de degradatie van Marco ter Laare en Joop Meijs uit de Meesterklasse parencompetitie. Ter Laare-Meijs wonnen twee jaar geleden de landstitel en Boer-De Ruiter deden dat vorige week. Beide paren presteerden dit bij hun debuut in 's lands hoogste competitie. Wellicht vergaat het de Amsterdammers beter dan hun Haagse collega's, maar het is dringen aan de top. Het kampioenschap, dat afgelopen zondag zijn apotheose beleefde, was in ieder geval zwaar bevochten. Met nog vier spellen te gaan stonden Boer-De Ruiter derde. De nummers een en twee (Kroes-Van Cleeff en Jansma-Verhees) speelden de laatste tafel tegen elkaar. Laatstgenoemden waren duidelijk beter. Op een andere tafel walsten Boer-De Ruiter over de al gedegradeerde Ed Hoogenkamp en Roel Piket heen. Jansma-Verhees kwamen daardoor een neuslengte te kort. Flip Boer: ,,Voor de eindoverwinning zouden eigenlijk alleen topscores op de laatste vier spellen toereikend zijn. Op de eerste drie bleek dat inderdaad het geval. Het allerlaatste spel moest de beslissing brengen. Het was alles of niets. Edwins 4SA bedoelde hij als azenvragen en daar zat ik. Was dit wel azenvragen? Gezien eerdere vreemd afgelopen biedverlopen en plotselinge pasjes besloot ik maar de stoute schoenen aan te trekken en onmiddellijk 6SA te bieden.''

Z/Allen

♠ 10 8 7 4

♡ 9 8 7 2

♦ 10 9 5 3

♣ 10

♠ 3

♠ A H V 5

♡ 6 4

♡ A V B 10

♦ H 8 6

♦ 4

♣ A H V 8 6 5 4

♣ B 9 7 3

♠ B 9 6 2

♡ H 5 3

♦ A V B 7 2

♣ 2

West

Noord

Oost

Zuid

Boer

De Ruiter

1♦

2♣

3♦1)

4SA

pas

6SA

pas

pas

pas

1) preëmptief

Ruitenheer was de twaalfde slag; 6SA contract leverde een score op van tachtig procent. De meeste paren speelden 3SA en een aantal 6♦. Door het azenvragen van oost zat het eindcontract toevallig in de goede hand, want met een hartenstart uit noord gaat 6SA vanuit west down. De Transfer Race (meeste meesterpunten in een jaar) is gewonnen door Ton Bakkeren uit Tilburg. Tweede werd zijn partner Huub Bertens.