De duurste fles champagne

In 1979 leenden wij van een kennis 2.000 gulden. Ik vind het nu onderhand tijd de lening terug te betalen, mét rente natuurlijk. Over die rente verschillen mijn man en ik van mening. Destijds was de rente 13 procent, geloof ik. Mijn man zegt: dat was wanneer je het vastzette en dat deed onze kennis niet, een onwereldse man. Ik vind dat je wél uit moet gaan van vastzetten. Mijn man wil alleen de rente op een lopende rekening betalen.

(E. T. - van E.)

Uw kennis heeft minstens recht op compensatie voor de inflatie, de geldontwaarding. Bedraagt die naar schatting gemiddeld 2 procent per jaar over de afgelopen 25 jaar, dan is die 2.000 gulden nu 1.500 euro waard. Gaat u uit van 3 procent inflatie, dan betaalt u 1.900 euro terug. Daarnaast heeft uw kennis recht op een vergoeding voor het verhuren van zijn geld. Zeg gemiddeld 3 procent per jaar. Totaal dus 6 procent. Dan betaalt u nu 3.900 euro terug, plus de duurste fles champagne, want jullie wachten wel érg lang met aflossen.