Bush in debat: Kerry gaat ieders belasting verhogen

President Bush heeft zijn Democratische uitdager John Kerry ervan beschuldigd dat hij de belastingen gaat verhogen voor alle Amerikanen. Kerry houdt vol dat hij slechts wie meer dan 200.000 dollar verdient de belastingverlaging van de regering-Bush afneemt én er iedere Amerikaan betere gezondheidszorg voor geeft.

Het tweede debat tussen president Bush en zijn Democratische uitdager John Kerry leverde een vaak keiharde woordenwisseling op. Kerry greep de kans aan zijn plannen duidelijker dan voorheen uit te leggen. De president hoedde zich ervoor de kritische gezichten te trekken, die hem de vorige keer goodwill kostten.

Het eerste debat, vorige week donderdag in Coral Gables, Florida, eindigde volgens de meeste opiniepeilingen in een duidelijke overwinning voor Kerry. Toen ging het uitsluitend over Irak en buitenlands beleid. Gisteren hadden de meeste vragen een binnenlands onderwerp.

Kerry beloofde, in antwoord op een pertinente vraag, dat hij in een presidentiële ambtstermijn van vier jaar de belastingen niet zou verhogen voor mensen die minder dan 200.000 dollar verdienen.

De president hield staande dat hij meer voor de gezondheidszorg en het milieu heeft gedaan in vier jaar dan Kerry in een Senaatsloopbaan van ruim twintig jaar.

Bij het debat van gisteren werd een `townhall'-formule gehanteerd. Enqûete-organisatie Gallup had gezorgd voor vragen van 140 burgers, voor de helft neigend naar Kerry, voor de andere helft neigend naar Bush. De gespreksleider koos er twintig vragen uit.

President Bush garandeerde zijn gehoor dat hij de militaire dienstplicht niet zal herinvoeren. Kerry stelde dat de regering-Bush, door de ,,onnodige oorlog in Irak'' de troepen al te zwaar heeft belast en reservetroepen via de achterdeur in actieve dienst heeft opgeroepen.

Het debat van gisteravond werd gehouden op de campus van Washington University in St. Louis, Missouri. Florida en Missouri behoren tot de ongeveer vijftien staten waar de verkiezingen worden beslist. Dat gold ook voor Ohio, waar de kandidaat vice-presidenten dinsdag debatteerden. Woensdag volgt het laatste presidentiële debat in Arizona, dat vaker Republikeins stemt.

WWW.NRC.NL Amerika kiest