Britten in paniek over `stouteheersbeestje'

Shock, horror, invasie! Golven vreemdelingen uit Azië overspoelen ons eiland en bedreigen onze inheemse cultuur, om maar te zwijgen van ons DNA. Het is weer zover: paniek onder de Britten over immigranten. De buitenlanders in kwestie zijn agressief, om niet te zeggen moorddadig, en herkenbaar aan hun zwarte pak met twee grote en twee kleine rode stippen of andere afwijkende kleuren en patronen.

Harmonia axyridis, in het Engels bekend als `harlekijn' en in het Nederlands als `veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje', is neergestreken en staat vlinders en lokale lieveheersbeestjes (ladybugs) met zeven stippen naar het leven, omdat hij hun voedsel eet en hun larven en eieren. De bloeddorstige harlekijn komt uit Azië en werd 25 jaar geleden in Amerika geïntroduceerd als alternatief voor insecticide: ze houden óók erg van de mijten die gewas aantasten. Op het Europese continent rukt het beestje al een tijd op en heeft nu dus de Britten bereikt. ,,Ik wist dat hij onderweg was'', zei Michael Majerus, een entomoloog van de universiteit van Cambridge. ,,We moeten alles op alles zetten om hem te weren.''

De komst van exoten is niks nieuws. Net als in de rest van de wereld, dankzij vliegtuig en container die ze een lift geven. Sinds 1935 staat vast dat de Chinese penseelkrab oprukt in de Theems, omdat hij meereist in de ballasttanks van zeeschepen. Amerikaanse grijze eekhoorns dringen de inheemse rode verder naar het noorden, zodat de eekhoorngrens nu ergens bij Edinburgh ligt.

Maar het is geen toeval dat dat fenomeen juist hier in dezelfde termen wordt beschreven als het debat over menselijke immigratie. Want vooral de Engelse Britten zien het oprukken van stouteheersbeestjes en hun vrienden als metafoor voor hun eigen lot. Als om dat nog eens te onderstrepen werd de eerste harlekijn op Engelse bodem dan ook niet zomaar ergens gevonden, maar in de tuin van een pub in Essex die The White Lion heet – kan het Engelser?

De identiteitscrisis van de stam der Engelsen is deels kunstmatig. De stam is helemaal geen stam, maar een hutspot van Deense, Franse, Duitse en tientallen andere genen. Maar de crisis is óók echt, aangewakkerd door globalisering, het oprukken van `Europa' en de emancipatie van Schotten, Welshmen en Noord-Ieren. Luister maar naar de Tories, die het juist van de kiezer op het Engelse platteland moeten hebben. Deze week verloren beloofde Binnenland-woordvoerder David Davis het aantal immigranten drastisch te beperken, ,,omdat ze Britse waarden in gevaar brengen.'' Als we nu niks doen hebben we er over dertig jaar genoeg buitenlanders bij om zes steden ter grootte van Birmingham te vullen, zei Davis woensdag op het partijcongres in Bournemouth. Engelse lieveheersbeestjes en de Engelsen zelf: twee bedreigde diersoorten.