Borstkanker 3

Tijdens een verblijf van dertien jaar in Duitsland was ik gewend een soort couponboekje van mijn ziektekostenverzekeraar te krijgen voor profylactisch onderzoek naar ziektes als borst-, darm- en prostaatkanker. Aanbevolen voor mensen boven de veertig. Als bij vrouwen de hormoonhuishouding gaat veranderen, meestal vanaf hun veertigste jaar, neemt het risico op borstkanker toe, dat werd ons verteld.

Toen ik 44 was (1994, intussen in Nederland wonend), ging ik naar mijn huisarts en vroeg een verwijskaart voor een gynaecoloog, want ik wilde een uitstrijkje en mammografie. Mij werd verteld dat het uitstrijkje slechts eens in de vijf jaar nodig was en dat `in ons land pas vanaf het vijftigste levensjaar aan mammografie werd gedaan'.

Aangezien ik particulier verzekerd ben, heb ik op eigen initiatief een afspraak gemaakt bij de gynaecoloog. De mammografie werd gemaakt en twee dagen later kreeg ik telefonisch het verzoek om meteen een afspraak bij de oncoloog te maken. Deze was hoogst verbaasd: er was namelijk geen knobbeltje te voelen omdat het heel diep zat. Maar, zei hij, als dit een voelbare knobbel was geworden had het er slecht uitgezien voor mij. Ik was de meest ideale kankerpatiënt.

Na een borstsparende operatie en onderzoek van de snijvlakken die schoon waren heb ik ervoor gekozen geen verdere therapie te ondergaan.

De afgelopen tien jaar heb ik veel vrouwen in mijn omgeving, allemaal tussen de veertig en vijftig, borstkanker zien krijgen. Enkelen hebben het overleefd, bij anderen was het al zo vergevorderd dat ze binnen twee jaar dood waren. Allemaal vrouwen met kinderen in de puberteit die na hun overlijden een totaal ontredderd gezin achterlieten. Allemaal vrouwen die verschillende operaties, chemokuren en bestralingen kregen. Wat heeft dat niet gekost? Waarom wordt het bevolkingsonderzoek niet vanaf het veertigste levensjaar aangeboden? Het zou veel kosten en ellende besparen. Ik las deze week in de krant dat we gaan experimenteren met onderzoek voor darmkanker. Mijn eerste gedachte: hè, hè, eindelijk. Voorkomen is altijd nog beter dan genezen.