Bommelding vliegtuig niet doorgegeven

De rampenbestrijders in Noord-Holland hebben felle kritiek op minister Donner (Justitie, CDA) omdat hij hen vorige week niet op de hoogte heeft gebracht van een mogelijke bom aan boord van een vliegtuig.

Dit toestel, een Airbus van British Airways die op weg was van Berlijn naar Londen, maakte op Schiphol een voorzorgslanding.

De commissaris van de koningin in Noord-Holland, de burgemeester van Haarlemmermeer en de regionaal coördinator rampenbestrijding hadden met hun hulpdiensten willen klaarstaan toen het toestel donderdagmiddag 1 oktober op Schiphol landde. Het is de tweede keer in drie maanden dat Justitie de bestuurlijk verantwoordelijken niet informeert over een terroristische dreiging.

Een dag voor het bomalarm beloofde Donners collega Remkes (Binnenlandse Zaken, VVD) nog publiekelijk beterschap over de tekortschietende informatievoorziening aan de rampenbestrijders.

Commissaris van de koningin H. Borghouts, voormalig secretaris-generaal op Justitie, spreekt over ,,een communicatiefout'' van minister Donner, die alleen de hulpdiensten van Schiphol zelf op de hoogte bracht. ,,We kregen de informatie pas toen de marechaussee de bommelding zelf professioneel had afgehandeld. Te laat. Alle betrokken hulpdiensten, niet alleen die op Schiphol, maar ook die in de regio, hadden van de bommelding moeten weten. Dit was geen dreiging van terreur, dit was harde werkelijkheid. De burgemeester is bestuurlijk verantwoordelijk als het misgaat.''

De Amsterdamse brandweercommandant C. te Boekhorst, tevens regionaal coördinator rampenbestrijding, gaat nog een stap verder. ,,Dit incident toont weer aan dat ook de rampenbestrijders op bestuurlijk niveau nog niet klaar zijn voor een aanslag. Als er een plof was geweest, waren de hulpdiensten in de regio met zijn allen veel te laat gekomen.''

Justitie was gisteravond niet bereikbaar voor commentaar.

B en W van Haarlemmermeer willen opheldering van staatssecretaris Schultz (Verkeer, VVD) over de aanvliegroute van het toestel. Waarom moet een vliegtuig met ,,aanzienlijk verhoogd risico'' aanvliegen over dichtbevolkte gebieden en landen op de Zwanenburgbaan? De burgemeester schrijft in een brief over het incident aan de staatssecretaris dat het ,,aan goede communicatie tot nu toe heeft ontbroken''.

Na de voorzorgslanding werden het vliegtuig en de bagage op Schiphol onderzocht. Er werd niets gevonden. De 118 passagiers en de zeskoppige bemanning konden na een tussenstop van enkele uren hun reis voortzetten met een ander toestel.

TERREUR: pagina 2