Besnijden minder risicovol dan blindedarmoperatie 1

In het artikel `Niet besneden, dan geen echte jongen' (NRC Handelsblad, 5 oktober) staat ,,Dat de besnijdenis niet zonder risico is blijkt uit een joodse wet [...]''. Dit is geen wet maar een advies, uitgebracht in de Babylonische Talmud, dat voordat Otto in e.a. in begin 1800 hemophilia beschreven, 2000 jaar geleden. Het meest prevalerend is: na de eerste verloren hoeft de tweede niet; na de tweede verloren mag de derde niet. Discussie nog niet gesloten. (De tractaten zijn gemakkelijk na te lezen in Medicine in the bible and talmud, ISBN 0-87068-326-8).

Belangrijk is dat de desbetreffende zinsnede alleen betrekking heeft op lijders aan `hemofilie' of `bloedersziekte'. Een relatief zeldzame aandoening.

En zelfs dit kleine aantal patiënten kan adequaat behandeld worden.

Besnijdenis, maar wel in en door ervaren handen draagt minder risico dan een blindedarmoperatie.