Belgische renners zwaar gestraft

De Belgische wielrenners Chris Peers, Jo Planckaert en oud-renner Johan Museeuw zijn gisteren door de tuchtcommissie van de Koninklijke Belgische Wielerbond (KBWB) veroordeeld tot een schorsing van vier jaar, waarvan twee jaar voorwaardelijk. Zij zijn gestraft voor hun aandeel in de dopingzaak rond dierenarts José Landuyt en verzorger Herman Versele.

In een andere zaak werd mountainbiker Filip Meirhaeghe veroordeeld tot 48 maanden schorsing, waarvan 33 maanden voorwaardelijk. Meirhaeghe kreeg ook een boete van 5.000 Zwitserse frank (ongeveer 3.220 euro). De mountainbiker werd op 25 juni bij een controle buiten competitie in Canada betrapt op epo.

In de zaak-Landuyt hebben alle betrokkenen hun onschuld steeds volgehouden. Ze lieten de zaak achter gesloten deuren behandelen. Wat de betreffende renners precies ten laste wordt gelegd, is nog niet meteen duidelijk, maar dat het om zwaarwichtige feiten gaat, blijkt uit de straffen. Opmerkelijk is dat de drie nooit positief zijn bevonden, terwijl zij van veearts Landuyt verboden middelen zouden hebben gekregen.

Voor Peers (34) en Planckaert (33) betekent de schorsing waarschijnlijk het einde van hun wielerloopbaan. Ex-wereldkampioen Museeuw is al enige tijd gestopt met koersen, maar de veroordeling heeft wel gevolgen voor zijn verdere carrière. Hij kan de komende twee jaar geen licentie aanvragen om ploegleider te worden.

Geen van de renners kwam gisteren naar de zitting. Ook de advocaat van Johan Museeuw stuurde zijn raadsman. De drie kregen elk ook een boete van 10.000 Zwitserse frank (ongeveer 6.500 euro).

Meirhaeghe kwam er feitelijk nog goed vanaf. De voorzitter van de tuchtcommissie verklaarde dat Meirhaeghe slechts vijftien maanden schorsing kreeg vanwege van zijn zo goed als blanco verleden en zijn positieve instelling. Meirhaeghe gaf zijn fout toe en trok zich terug uit het wielermilieu. Hij gaf de voorbije weken echter te kennen dat hij een terugkeer overweegt. Zijn schorsing loopt af op 14 januari 2006.