Arnhem

Het is broeierig heet. De zon staat hoog in de lucht te grijnzen en door haar hitte verspreidt het asfalt een beetje chemische lucht. Het is perfect weer om een lugubure Amerikaanse roadmovie op te nemen. Ook de locatie lijkt ideaal voor deze film, ik had niet verwacht dat Arnhem dat zou zijn.

Ik loop rond in het gebied achter het centraal station. Overal liggen grote brokstukken steen, kronkelende stukken roestig ijzer. Daartussen vind ik lege pakken vla en een enkel vergeeld seksboekje. Een paar werkeloze hijskranen en karkassen van gebouwen sieren de horizon. Achter een stilstaande auto zie ik twee liggende benen vandaan komen. Een lijk denk ik meteen. Het blijkt gewoon een studentenjongen te zijn die languit op de stoep is gaan liggen om van de zon te genieten.

Ik vind het heerlijk om weer eens in een stad te zijn die niet helemaal op orde is. Het geeft een stad een onvoorspelbaar karakter. Sinds een tijdje hangt Nederland helemaal vol met posters waarop staat 'Kijk, Nederland wordt steeds schoner' En het is waar, Nederland is echt veel schoner geworden. De straten lijken te glimmen van de schoonmaakmiddelen, alles is aangeharkt en er is nergens meer een verdwaald patatbakje te vinden. Je krijgt nu een boete voor elk kauwgompje dat je op de grond gooit.

Het is prettig, maar het versterkt wel het burgertruttige gevoel dat Nederland sowieso wel in zich heeft. Het is wel erg Zwitserland. Ook krijg ik associaties met een fascistisch land. Een land waar alleen plaats is voor perfectie. Ik loop verder door Arnhem en geniet intens van elk boterhamzakje dat ik voorbij zie waaien. Alleen waaien er al redelijk snel geen boterhamzakjes meer voorbij. Hé, denk ik, wat is er gebeurd met Arnhem de rommelstad? Het afval is nergens meer te vinden. De stad lijkt zelfs wel aangeharkter dan elke andere stad. Kerken, winkels, saai. Op een plein dansen twee meisjes in roze onderbroekjes in een fontein, dat is dan ook al het bijzondere dat ik nog tegen kom. Als ik weer terug loop naar het stationsgebied om nog even te genieten van de chaos, zie ik daar een bord staan. 'Hier wordt gebouwd, in 2006 zal alles weer in orde zijn.' Dan zal ook Arnhem tot de laatste vierkante centimeter schoon zijn.