Amsterdam

Elk jaar lopen ze weer juichend door de stad, de eerstejaars die in Amsterdam komen studeren. Alles aan hen straalt uit hoe spannend ze het wel niet vinden in de grote stad. Eindelijk weg uit Abcoude, Guttingen en Waalwijk. Papa, mama en de middelbare school, vaarwel! Nu wordt het grote geluk beproefd. En Amsterdam bevat de belofte van het grote geluk of in ieder geval van het grootse leven. Want daar zijn namelijk hoeren, junks, drugs, zo'n tienduizend uitgaansgelegenheden, wilde feesten en hippe mensen. Het leven begint pas als je op kamers zit in Amsterdam.

Ik woon zelf in Amsterdam en moet zeggen dat het inderdaad best wel een leuke stad is. Toch zou ik geen enkele schoolverlater adviseren in Amsterdam te gaan studeren als je er niet al woont. In China schijnen de mensen iedereen die niet uit China komt, lager dan een varken te vinden. In Amsterdam heerst een soortgelijke mentaliteit. Voor toeristen wordt het minste respect getoond. Die worden echt gezien als een permanente kakkerlakkenplaag. Ze zijn ook wel echt heel vervelend hoor, ze lopen altijd stoned op fietspaden en denken vervolgens dat het geluid van de fietsbel een engel is die uit de hemel roept. Ze spreken onze taal niet en snappen echt niets van onze cultuur, toeristen zouden pas echt moeten inburgeren.

Voor eerstejaarsstudenten hebben we misschien iets meer respect, maar echt veel is dat niet. We vinden ze hoogstens wel aandoenlijk. In principe denken we dat in Nederland maar twee soorten mensen wonen: Amsterdammers en boeren. Toen ik van de middelbare school af ging en al mijn vrienden gingen studeren, probeerden ze elkaar allemaal te overtreffen in hoe verschrikkelijk ze alle provincialen vonden die bij hen op de universiteit rondliepen.

Als je een beetje zelfrespect hebt, dan is de enige reactie hierop natuurlijk een dikke middelvinger. Ik zou die arrogante Amsterdammers het lekker zelf laten uitzoeken en mijn eigen mensen zoeken om mijn feestjes mee te vieren. Maar dat is natuurlijk wel jammer, je komt immers naar de grote stad omdat je onderdeel van die stad wil zijn. En niet om vervolgens met niet-Amsterdammers geïsoleerd je eigen feestjes te vieren. Dan kan je beter in een andere stad gaan studeren. Een stad waar je wel onderdeel van kunt zijn.