Alleenheersers

De kasteleinszoon stond als klein jochie op een bierkrat om de ballen beter te raken. Later werd hij hij diamantslijper. Zijn elastische vingers kwamen hem goed van pas bij biljarten. Aanvankelijk wilde hij profvoetballer worden; hij speelde nog met Rik Coppens op proef bij Beerschot. Raymond Ceulemans koos uiteindelijk voor het groene laken, waarop hij in een Mechels café met een serie kunststoten zijn latere vrouw versierde. Hij werd de beste biljarter aller tijden. Hij behaalde 144 nationale en internationale titels, in alle spelsoorten en tafelmaten. Zijn bijnaam `Mister Honderd' stamt uit 1978, toen hij nog de enige driebander was die met een gemiddelde van plus 1 speelde.

Nu ondervindt de 67-jarige rugpatiënt concurrentie van een jongere generatie die veel meer traint. Ceulemans, een gewiekste zakenman, heeft het druk met zijn biljartpaleis in Lier en zijn demonstratiepartijen overal in de wereld. Hij was de wegbereider voor het professionalisme en

verdient sinds 1986 veel meer aan een nederlaag dan voor die tijd

aan een overwinning. ,,Toen kreeg ik na afloop alleen een beker,

een asbak en een stropdas'',

vertelde hij in 2001 in deze krant na het behalen van zijn laatste

wereldtitel. Hij had gewonnen dankzij ,,hoerensjans en mirakelstoten''. Hij overleefde de

introductie van de tijdklok, het blauwe laken en het setsysteem. ,,Pas als ik 85 ben, mag u mij afschrijven'', doceerde de Belgische maestro.

Dit is de tiende aflevering in een serie over alleenheersers in de sport.

    • Jaap Bloembergen