Afscheid nemen van de arme negertjes in Afrika 2

Hoera. Richard Dowden blijkt de oplossing voor de kommer en kwel van Afrika te hebben. Na een boeiende analyse komt hij tot de conclusie dat we Afrika moeten begrijpen. Hij stelt vier langetermijnmaatregelen voor.

Afrikaanse landbouwproducten moeten vrije toegang tot het rijke Noorden hebben. De vraag is of ze daarmee concurrerender worden. De hoogwaardige, zoals bloemen of snijbonen die door de lucht vervoerd worden, zijn dat al lang. En de laagwaardige, die over land en zee gaan, zullen dat niet zo snel worden. Daar zijn de afstanden te groot voor, met te veel logistieke hindernissen.

De braindrain vanuit Afrika moet tot staan gebracht worden. Voor iedere hoog opgeleide Afrikaan die vertrekt moeten twee nieuwe opgeleid worden. Die dan ook weer vertrekken. Iedereen die Afrika begrijpt, zal dat kunnen bevestigen.

Ons bankenstelsel zou dichtgetimmerd moeten worden voor Afrikaanse smeergelden. Als het met drugsgeld al niet lukt, vraag ik me af hoe dat met smeergeld wél kan. Geldelijk gewin is, helaas, ook van onze eigen samenleving de drijfveer.

Hetzelfde argument geldt mutatis mutandis ten aanzien van het aan banden leggen van de handel in kleine wapens. Dat lukt niet en nooit.

Hoe moeten wij dan wél Afrika helpen? Laat de Royal African Society van Dowden nog maar even doorzoeken naar de oplossing, zo die al bestaat.