`20 tot 30 steden Irak opstandig'

De Verenigde Staten hebben 20 à 30 opstandige steden in Irak geïdentificeerd die onder controle moeten worden gebracht willen er in januari in het hele land verkiezingen kunnen worden gehouden.

Dat heeft The New York Times gemeld. De krant haalde functionarissen van het Amerikaanse ministerie van Defensie en het leger aan. Recente militaire offensieven in Tal Afar bij Mosul in het noorden, Samarra en het zuiden van Bagdad zouden de eerste zichtbare tekenen zijn van een nieuwe strategie om de groeiende opstand in het land de kop in te drukken. Het plan, een uitgebreide richtlijn voor militaire acties in de komende maanden, zou zijn goedgekeurd op het hoogste niveau binnen de regering van president Bush.

Bij een Amerikaanse luchtaanval op een pand in de sunnitische stad Falluja – het belangrijkste rebellenbolwerk – zijn donderdagavond elf mensen gedood en 17 gewond, onder wie veel vrouwen en kinderen, zo hebben plaatselijke artsen gisteren bekendgemaakt. De slachtoffers waren er bijeen voor een bruiloftsfeest. De Amerikaanse strijdkrachten meldden zoals gebruikelijk bij aanvallen op Falluja dat het ging om een precisiebombardement op een pand waar volgens ,,geloofwaardige informatie'' aanhangers van de Jordaanse terrorist Abu Musab al-Zarqawi waren verzameld. De VS hebben hun luchtaanvallen op Falluja de laatste weken opgevoerd, kennelijk om de rebellen murw te maken.

Overigens meldde de Iraakse minister van Defensie, Hazim al-Shalaan, gisteren dat er een akkoord is bereikt tussen de interim-regering en inwoners van Falluja. Volgens dat akkoord worden de aanvallen op de stad drie dagen lang opgeschort, waarna Iraakse troepen er binnentrekken en de strijders ontdoen van hun zware wapens. Het is echter niet duidelijk hoeveel invloed deze burgers hebben op de opstandelingen, en of ze wel de steun hebben van de inwoners van de stad.

In Bagdad meldde het Amerikaanse leger een zeer grote hoeveelheid wapens in beslag te hebben genomen. Het ging om een lading van 1.500 artilleriegranaten op een vrachtwagen.

Een Amerikaanse militair is gisteren gedood bij een aanslag met een zelfgemaakte bom bij de stad Tuz, bij de Noord-Iraakse oliestad Kirkuk. In totaal zijn nu 809 Amerikaanse militairen gedood bij gevechtsacties in Irak sinds de oorlog in maart vorig jaar begon.

Rebellen in Ramadi, ook zo'n opstandelingenbolwerk, hebben gisteren volgens het Amerikaanse leger een gebouw van het Rode Kruis opgeblazen.