18 STUDENTENSTEDEN: Breda

Breda is de stad waar de koningin niet woont, maar waar ze eigenlijk zou moeten wonen. Ik ben er namelijk tamelijk zeker van dat ze er erg gelukkig zal zijn, het is een echte koninginnestad. Alleen de naam al, haal de r en de d weg en de ware betekenis van Breda openbaart zich. De stad bestaat uit brede lanen, imposante gebouwen en overal zie je koninklijke symbolen.

Vooral de leeuw is goed vertegenwoordigd. Het stadspark, Valkenberg, heeft een enorm statige uitstraling, het gras is keurig gemaaid en het bestaat uit enorme klassieke bomen en weelderige watervallen. Ik vraag me af waarom Bea dit park niet allang heeft opgeëist, het zou een leuke tweede tuin voor haar zijn. Maar waarschijnlijk heeft ze dat stiekem allang gedaan. Midden in het groen vinden we het Oranjemonument, het is een subtiele, maar duidelijke hint over van wie dit park nu eigenlijk is. De koningin is nog wel zo goedhartig om haar onderdanen de toegang tot het park niet te ontzeggen, ze mogen er komen, maar er zijn natuurlijk wel regels. Die staan op een bordje bij de ingang van het park. Niet drinken, niet schelden, niet betasten, geen drugs, geen scooters, niet ademen, er mag eigenlijk zo goed als niks. Het volk is nog een beetje opstandig, want in het park zie ik een groepje alternatievelingen al vloekend wat alcolhol drinken en een jointje roken terwijl ze elkaar betasten.

Maar echt onveilig hoeft hare majestiet zich niet te voelen. Direct naast haar tuin is de Koninklijke militaire academie gevestigd. Dus ze hoeft maar even te fluiten en 'haar jongens' zullen meteen komen aanhollen. De militairen die daar wonen en leren voor officier zijn overal in het straatbeeld vertegenwoordigd. Je ziet ze fietsen en sjouwen met Albert Heijn-zakken. Op donderdag gaan ze met z'n allen uit, vertelt een militair me. Veilig voor de koningin is het wel, maar of het op donderdagavond ook veilig zou zijn voor schoondochter Maxima?