WaterFront kan huur niet meer betalen

Het Rotterdamse poppodium WaterFront moet wegens een grote huurachterstand weg uit het pand aan de Boompjeskade. Dat zegt wethouder M. Pastors. ,,Het kan gewoon niet dat een huurder niet betaald.''

Wanneer WaterFront uit het pand moet, is nog niet duidelijk volgens een woordvoeder van de zaal.

Het poppodium heeft een huurachterstand van 225.000 euro. Volgens een woordvoerder van wethouder Pastors van Infrastructuur houdt WaterFront zich niet aan de afspraken. ,,Als ze de huur niet kunnen betalen, moeten we een goedkopere locatie voor hen zoeken.''

Directeur Paul van Oort van WaterFront is ,,volslagen verbijsterd'' over de uitspraken van de wethouder. De achterstand is volgens hem ontstaan in de tijd van zijn voorganger. Sindsdien zou er veel verbeterd zijn. Van Oort denkt dat een verhuizing miljoenen zal kosten. ,,We zijn geen kantoortje dat je zomaar kan verhuizen.'' Aan het gebouw is veel gedaan om het geluidswerend te maken en ook de voorzieningen voor het publiek vergden een forse investering.

Om uit het conflict met de wethouder te geraken stelt Van Oort voor om de huur met 70.000 euro per jaar te verlagen. Op die manier zou ook ruimte ontstaan om de achterstand in te lopen. ,,We zijn geen wanbetalers, we willen echt wel onze schuld afbetalen.''

Gistermiddag vergaderde de commissie Cultuur en Sport meer dan een uur over het conflict. De commissie is het niet eens met de beslissing van Pastors om WaterFront te sluiten of te verhuizen. Ze zal hem schriftelijk vragen om samen met WaterFront tot een oplossing te komen.

Vorige week kreeg WaterFront nog een subsidie van de Rotterdamse wethouder van Cultuur van honderdduizend euro. Dat geld is bedoeld voor activiteiten en mag niet gebruikt worden om de huurschuld mee af te lossen. ,,Daar willen we mooie dingen meedoen, maar de kans is groot dat we wanneer WaterFront het geld op 1 januari 2005 krijgt, wij eigenlijk niet meer zullen bestaan.''

WaterFront zegt dat het met man en macht druk zal uitoefenen om de beslissing terug te draaien. Vanavond organiseert de SP een demonstratie in het café van de popzaal. Tegelijkertijd is het poppodium bezig met een handtekeningenactie.

WaterFront heeft een concertzaal voor 400 mensen, veertien oefenruimtes, een muziekcafé en een professionele opnamestudio. Er zijn regelmatig concerten van nationale en internationale bands. De afdeling popmuziek van de Hogeschool voor Muziek en Dans is ook gevestigd in het pand.