Vredesprijs naar milieuactiviste

De Keniaanse milieuactiviste en plaatsvervangend minister van Milieu Wangari Maathai (64) heeft vanochtend de Nobelprijs voor de Vrede gekregen wegens haar inzet voor het milieu. Zij is de eerste Afrikaanse vrouw die deze prijs ontvangt. Het Nobelcomité prijst Maathai voor haar werk als leider van de Groene Gordel Beweging, die ontbossing tegengaat en ruim 30 miljoen bomen in Afrika heeft geplant.

,,Vrede op aarde hangt af van ons vermogen om ons levende milieu veilig te stellen'', zei de voorzitter van het Nobelcomité, Ole Danbolt Mjoes, vanochtend. Hij roemde Maathai's ,,bijdrage aan duurzame ontwikkeling, democratie en vrede''. Volgens de vooriztter staat Maathai ,,in de frontlinie van de strijd voor ecologische levensvatbare sociale, economische en culturele ontwikkeling in Kenia en in Afrika''.

De winnares, gekozen uit een recordaantal van 194 genomineerden, reageerde diep geroerd voor de Noorse televisie: ,,Dank u zeer, ik ben zo verrast. Ik ben absoluut overweldigd en zeer emotioneel geraakt, werkelijk.'' Huilend voegde ze hieraan toe: ,,Het milieu is zeer belangrijk in het licht van vrede, omdat we, als we onze hulpbronnen vernietigen en hulpbronnen schaars worden, daar strijd over zullen krijgen. Ik blijf ijveren voor de bescherming van het milieu en de verbetering van het bestuur.'' De Keniaanse regering sprak vanochtend van ,,een grote dag'' voor Kenia.

De Groene Gordel Beweging heeft overal in de wereld navolging gekregen. Het Nobelcomité noemt Maathai ,,een krachtige spreekbuis'' die ,,namens de beste krachten in Afrika'' kan pleiten ,,voor vrede en goede leefomstandigheden'' in dat werelddeel. Volgens het comité is Maathai ,,moedig'' ten strijde getrokken tegen het voormalige onderdrukkende regime in Kenia. ,,Ze is voor velen een bron van inspiratie in de strijd voor democratische rechten. Vooral vrouwen heeft ze aangemoedigd hun eigen situatie te verbeteren.''

Maathai was de eerste vrouw in Oost- en Centraal-Afrika die een doctorstitel behaalde. Zij deed dat in veterinaire anatomie aan de universiteit van Nairobi.

Portret: pagina 5