Volkswagen moet bezuinigen

Kan Wolfgang Bernhard voor Volkswagen doen wat Carlos Ghosn heeft gedaan voor Nissan? De benoeming van de voormalige topmanager van DaimlerChrysler in het bestuur van de kwakkelende Duitse autoproducent is verwelkomd als een signaal dat er radicale veranderingen op komst zijn. En Volkswagen is bijna net zo hard aan een reddingsoperatie toe als de Japanse autoproducent vijf jaar geleden.

Bernhard lijkt beslist de juiste persoon om de autodivisie van Volkswagen er weer bovenop te krijgen. Hij verwierf een reputatie als agressieve bezuiniger toen hij aan het hoofd stond van Chrysler en de verlieslijdende Amerikaanse dochter van Daimler moest helpen een faillissement te vermijden door fabrieken te sluiten en 26.000 arbeidsplaatsen te schrappen. Dat heeft Ghosn ook voor Nissan gedaan. En het is precies wat Volkswagen nodig heeft: zijn kostenbasis is een van de hoogste uit de hele sector en zijn omzet is gedaald, waardoor het concern verlies lijdt.

Maar Ghosn slaagde erin Nissan te redden doordat het bedrijf zich realiseerde dat het zich in een crisissituatie bevond en hem carte blanche gaf om radicale stappen te zetten. Het is niet duidelijk of Volkswagen zich dat ook realiseert. Bernhard zal topman Bernd Pischetsrieder niet als hoofd van de Volkswagen-divisie vervangen vóór 2006, hoewel die divisie dringend op de schop moet. De angst bestaat dat de lopende onderhandelingen met de vakbonden Bernhard zullen opzadelen met een meerjarige overeenkomst die het kostenprobleem van het bedrijf bestendigt.

Bovendien is het onduidelijk hoe radicaal Bernhard mag zijn. De vakbonden lijken zich niet veel zorgen te maken over zijn aanstelling. Pischetsrieder en president-commissaris Ferdinand Piëch hebben niet bepaald de naam dat zij graag macht uit handen geven. Het is niet duidelijk hoe zij en Bernhard zullen samenwerken.

Maar wat wel als een paal boven water staat, is dat Bernhard bij Volkswagen niet de prestaties van Ghosn zal kunnen herhalen als hij niet dezelfde vrijheid krijgt die Ghosn genoot.

Onder redactie van Hugo Dixon. Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld.