Verkoop van printers Océ lager dan verwacht

De producent van printers en kopieermachines Océ heeft in het derde kwartaal minder apparaten en onderhoudscontracten verkocht dan waar het bedrijf op had gerekend. De omzet daalde daardoor met 1,1 procent tot 645,7 miljoen euro. Toch verwacht Océ niet dat dit een kentering is in de opgaande lijn in de omzet, zo maakte het in Venlo gevestigde bedrijf vanmorgen bekend.

Dankzij een aantal succesvolle producten, zoals een nieuw type kleurenprinter en een verbeterde zwart-witprinter voor het uitdraaien van hoge volumes, verwacht Océ zijn positie verder te zullen verbeteren, ondanks het zwakke herstel in de markten waarin het actief is. De vraag naar de twee nieuwe printers is zelfs zo groot, dat Océ de productie niet bij kan benen. Door de productiecapaciteit te vergroten, verwacht Océ de achterstand wel snel in te kunnen lopen.

De verkoop van printers en kopieermachines steeg in het derde kwartaal met 10 procent. Daar stond een daling van het aantal verkochte onderhoudscontracten, die goed zijn voor driekwart van de omzet, tegenover. ,,Hier is echter geen sprake van afstel maar van uitstel'', aldus Océ-bestuursvoorzitter R. van Iperen in een verklaring. De stijgende verkoop van apparaten leidt volgens Van Iperen op termijn vanzelf tot groeiende inkomsten uit onderhoudscontracten.

De nettowinst van Océ kwam in het derde kwartaal uit op 14,1 miljoen euro, tegen een verlies van 5,6 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. Over de eerste negen maanden, waarin de omzet met 3 procent daalde tot 1,9 miljard euro, kwam de winst ruim 50 procent hoger uit op 52,7 miljoen euro. Voor het hele jaar rekent Océ op een nettowinst tussen de 75 en 80 miljoen euro.

Océ liet vanmorgen weten dat de verplaatsing van een gedeelte van de assemblage van printers van Venlo naar Oost-Europa en China volgens plan verloopt en ook de verwachte kostenbesparing zal opleveren. Het bedrijf rekent op een besparing van tientallen producenten door de lagere lonen en de inkoopvoordelen die in Oost-Europa en China te behalen zijn.

Door de productieverplaatsingen verdwijnen dit jaar 175 van de 3.000 banen in Venlo. Océ concentreert zich in zijn hoofdvestiging op de kennisintensieve delen van de productie en ontwikkeling van printers en kopieerapparaten. Bij Océ werken wereldwijd ruim 22.000 mensen.