Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Gesprek met John de Mol over zijn televisieplannen. De Mol zendt morgen de voetbalwedstrijd Macedonië tegen Nederland uit via het kinderkanaal Nickelodeon. Ook wordt er gesproken over hoe het medialandschap er in de nabije toekomst uit zal zien. TROS-voorzitter Karel van Doodewaerd en Publieke Omroep-voorzitter Harm Bruins Slot, reclamemakers en politici geven hun visie. Ned.2, 18.20-19.05u.

Netwerk. Op de dag dat de Nobelprijs voor de vrede is toegekend aan de Keniaanse Wangari Maathai aandacht voor hoe je voor die prijs wordt genomineerd en hoe hij wordt gewonnen. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. Onder meer een gesprek met Justitieminister Donner over terreurbestrijding in Nederland en de consequenties van alle maatregelen. Ned.3, 22.20-23.00u.

Verkiezingsdebat Bush - Kerry. Live uit de Washington University in St. Louis (Missouri) het tweede debat tussen de presidentskandidaten George W. Bush en John Kerry. Tijdens dit debat mogen Amerikaanse kiezers vragen stellen. Studiogast is oud-CDA-politicus Hans Hillen. Ned.2, 2.45-4.45u. en herh. morgen 9.00-10.30u.

AMUSEMENT

Tv-show. Gesprek met de 60-jarige zanger Joe Cocker. Hij zingt en vertelt waarom hij 30 jaar geleden al op de lijst stond van popartiesten die hooguit nog een paar jaar te leven hadden. Verder actrice Chantal Janzen die een rol speelt in de film De Dominee en de musical Crazy for You. Ned.2, 21.30-22.30u.

KUNST

Sonja Barend met Karel Appel. Portret van de 83-jarige schilder Karel Appel naar aanleiding van de opening volgende week van zijn overzichtstentoonstelling in het Museum van Schone Kunsten in Brussel. Hij praat met Sonja Barend in zijn huis in New York en bezoekt met haar één van de vele depots waar zijn werk is opgeslagen is. Sonja Barend stopt voorlopig met haar televisiewerk en denkt na over hoe zij haar werk voort wil zetten. Ned.3, 21.00-22.00u.

FILM

The Man in the Iron Mask (Randall Wallace, 1998, VS). Adequate genrefilm naar roman van Alexandre Dumas uit 1850 trakteert op dubbelrol van Leonardo DiCaprio – als koning Lodewijk XIV en zijn met een ijzeren masker getooide, in een kerker wegkwijnende tweelingbroer – én op de meest illustere drie musketiers ooit: Jeremy Irons, Gérard Depardieu en John Malkovich. Net5, 21.00-23.20u.

The Net (Irwin Winkler, 1995, VS). Derde regie van producent Winkler volgt in onwaarschijnlijk scenario het stramien van de thriller over de onschuldige eenling, die door anonieme machten achtervolgd en van zijn identiteit beroofd wordt. Sandra Bullock komt als vereenzaamde softwarespecialiste in het bezit van een curieus bestand waarmee praktisch elk groot computersysteem valt te kraken. VRT, 21.40-23.30u.

No Man's Land (Danis Tanovic, 2001, Bosnië-Herzegovina/Slov./It./Fr./GB/ België). Zie tv-vooraf. Canvas, 23.15-0.50u.

Birdy (Alan Parker, 1984, VS). Bestsellerverfilming door volvette stilist Parker. Vietnamveteraan Matthew Modine heeft zijn jeugdverlangen om weg te kunnen vliegen verder uitgebouwd: hij denkt nu werkelijk een vogeltje te zijn. Yorin, 23.40-1.55u.

Satin Rouge (Raja Amari, 2002, Tunesië/Fr.). Debuut van de in Parijs opgeleide, Tunesische cineaste Amari behelst een weduwe die aanvankelijk in een hobbezak fotolijstjes afstoft maar dan, min of meer uit bezorgdheid om haar dochter, in een `cabaret' in Tunis verzeild raakt en zich er ontpopt tot buikdanseres. Film overtreedt taboes uit meerdere culturen en biedt slim einde: wensdroom en nachtmerrie. Ned.3, 23.50-1.25u.

RADIO

Kunststof. Gesprek met dichter Menno Wigman over zijn bundel Dit is mijn dag. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Na het uitzicht van schilderes Vera Jongejan in Zaandam vertelt correspondent Rob van Eck over lokale radio in Albanië. Vervolgens besprekingen van The Plot Against America van de Amerikaanse schrijver Philip Roth en de film The Five Obstructions van de Deense regisseurs Lars von Trier en Jørgen Leth. In het tweede uur praat schilder Arie Schippers met vakgenoot Harold Schouten over de strandschilderijen die hij heeft gemaakt in Wijk aan Zee. 747AM, 21.02-23.00u.

Casa luna. Gesprek met Kamerlid voor het CDA en bestuurslid van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting Kathleen Ferrier over het 25-jarig bestaan van het instituut. Radio 1, 0.04-2.00u.