Ramsj

Roger van Schouten, Brigitte de Patoul (red.): De Vlaamse primitieven. Gebonden, Davidsfonds 1995, van €122,75 voor €49,50. Steven Sterk Utrecht

Monumentaal boek, in een cassette, over de Vlaamse primitieven – de schilders die in de vijftiende en zestiende eeuw in de Zuidelijke Nederlanden werkzaam waren. Na enkele inleidende hoofdstukken, wordt het leven en werk besproken van schilders als Jan van Eyck, Rogier van der Weyden, Hans Memling en Gerard David. Het gaat hier om een vertaling uit het Frans.

Joyce E. Salisbury: Perpetua's passie. Paperback, Wereldbibliotheek 2001, van €22,50 voor €5,90. Steven Sterk Utrecht

In 203 n.Chr. werd in Carthago een groep christenen voor de leeuwen geworpen. Een van hen was Perpetua, een jonge vrouw uit een vooraanstaand Romeins geslacht. Terwijl zij wachtte op haar executie, begon ze aan een dagboek dat later door een getuige werd voltooid. Salisbury analyseert dit dagboek en plaats het in zijn tijd.

Jean Baerten: Van zilverling tot euro. Paperback, Davidsfonds 1999, van €22,25 voor €5,90. Steven Sterk Utrecht

Korte schets van de geschiedenis van het geld. In vijf hoofdstukken schrijft Baerten, voormalig hoogleraar muntgeschiedenis, over de munten van de Grieken, Romeinen en Byzantijnen, om te eindigen bij de muntunies in Europa. Een aanvullende titel is bij Scheltema in Amsterdam afgeprijsd van €22,95 tot €11,50: Joe Cribb e.a.: The Coin Atlas (1999). Dit boek heeft een geografische indeling: de munten van Europa, Azië, Afrika etc. Met kaartjes en vele afbeeldingen.

Wim de Cock: François Villon. Gebonden, Davidsfonds 1998, van €25,– voor €7,90. Steven Sterk Utrecht

Bloemlezing uit de gedichten van de bekende klaploper François Villon. Villon wordt beschouwd als de grootste dichter van de Franse middeleeuwen. Zijn werk is al vele malen vertaald (onder andere door Ernst van Altena), maar De Cock waagde zich er opnieuw aan. Hij maakte ook de illustraties. Naast de vertaling staat de Franse tekst. Met een nawoord van Piet Thomas.

Hilary Ballon: Louis le Vau. Gebonden, Princeton University Press 1999, van €50,– voor €18,50. Roelants Nijmegen (024-3221734; www.roelants.com)

Louis le Vau werd in 1656 in Frankrijk benoemd tot hofarchitect. Een van zijn topstukken is het Mazarin Collège, dat hij tussen 1661 en 1670 bouwde. In deze monografie beschrijft Ballon uitvoerig hoe dit gebouw dit stand kwam. Met bouwtekeningen en fraaie illustraties.

Matthew Johnstone: What's the Story. Gebonden, Stewart, Tabori & Chang 1999, van €17,50 voor €4,95. Scheltema Amsterdam

`Er ligt een dode man op een verlaten landweg. Naast hem ligt een pakje. Wat is er met hem gebeurd?' Dit is een voorbeeld van wat in het Engels een `lateral thinking puzzle' wordt genoemd. In dit boek staan 22 van dit soort puzzels, bij een fraaie tekening van Matthew Johnstone. De antwoorden staan achterin.

Marina Vanci-Parahim (red.): Man Ray. Gebonden, Cameo/ Abrams 1998, van €21,20 voor €10,–. De Boekenmarkt Den Haag (070-3658226; www.de-boekenmarkt.nl)

Dun boek, in groot formaat, met hoogtepunten uit het werk van Man Ray (eigenlijk Emmanuel Radnitsky geheten). Het boek telt slechts 64 pagina's. Na een korte inleiding volgen goede reproducties van 59 kunstwerken, met een summiere beschrijving.

Eric Hobsbawm: Uncommon People. Gebonden, The New Press 1998, van €27,50 voor €7,50. Scheltema Amsterdam

Bundeling van 26 artikelen van de beroemde Britse historicus Hobsbawm. De artikelen zijn in vier thema's verdeeld: `The Radical Tradition', `Country People', `Contemporary History' en `Jazz'. In dat laatste hoofdstuk schrijft Hobsbawm onder meer over Count Basie en The Duke. Hobsbawm werd beroemd met zijn sociaal-economische studies.

Gaby Ammerlaan (red.): Kalendarium van de wereldgeschiedenis. Paperback, Het Spectrum 2000, van €14,75 voor €4,50. De Slegte (www.deslegte.com) Achtste, herziene druk van een bekend naslagwerk dat een chronologisch overzicht van de belangrijkste feiten uit de geschiedenis. Het is de Nederlandse bewerking van Der kleine Ploetz. Ook The Penguin Atlas of World History gaat terug op een Duits kalendarium, dat van Hermann Kinder en Werner Hilgemann. Bij Donner in Rotterdam is het tweede deel te koop (van €17,– voor €4,–) dat de periode bestrijkt van de Franse Revolutie tot nu.

Hanna de Heus: Erzsébet. Paperback, Podium 1998, van €18,11 voor €5,90. Steven Sterk Utrecht

Roman over de wreedste gravin uit de geschiedenis: de Hongaarse Erzsébeth Báthory. Báthory (1560-1614) vermoordde ruim 600 meisjes. Zij baadde letterlijk in hun (maagden)bloed in de hoop dat dit haar huid jong en glad kon houden. Uiteindelijk werd zij berecht en opgesloten in een kerker, waar zij krankzinnig stierf.

    • Ewoud Sanders