Pas verschenen

Maria Grimm: Lyrisch over eten. De lekkerste gedichten uit de Nederlandse poëzie. Thomas Rap, 128 blz. €15,–

`De kroketten in het restaurant/zijn aan de kleine kant'. Bloemlezing met gedichten `die de tong strelen' van onder anderen J. Bernlef, Hugo Claus, C.B. Vaandrager en Marjoleine de Vos.

Ingmar Heytze: Nietzsche schrijft een laatste vers. Gedichten over filosofen. Podium, 64 blz. €13,50.

De zevende bundel van Heytze (1970) is een verzameling van de gedichten die hij in Filosofie Magazine wijdde aan de grote filosofen van de afgelopen eeuwen. Enkele titels: `Kant maakt ruzie met zijn bediende', `Schopenhauer in freestyle', `Sloterdijks Flying Circus'. De laatste titel maakt duidelijk waar de dichter zijn inspiratie vandaan haalt: het dronken-filosofenlied van Monty Python (`There's nothing Nietzsche couldn't teach 'ya bout the raising of the wrist...').

Wouter van Oorschot: Verkleed als mens. G.A. van Oorschot, 504 blz. €22,50.

Autobiografische roman over de jeugd van een uitgeverszoon en de zelfmoord van zijn broer.

Chuck Palahniuk: Wiegelied. De Geus, 255 blz. €17,50 (geb.).

`Behalve dat het een goed geschreven komisch verhaal is, heeft Lullaby ook actuele implicaties' schreef Toef Jaeger (Boeken 11.10.02) over deze schijnbaar absurde roman over een wiegeliedje dat dodelijk is voor iedereen die het hoort.

David Sedaris: Steek je familie in de kleren. Vassallucci, 200 blz. €14,95.

Vertaling van Dress Your Family in Corduroy and Denim, de vijfde bundel van de Amerikaanse grootmeester van het autobiografische verhaal. `Sedaris kan van de kleinste details – een jongensruzie op de kermis, een ruzie met zijn vriend over het materiaal van een handprothese – een mooi rond verhaal maken dat niet zelden ontroert' (Pieter Steinz in Boeken, 10.09.04).

Jonathan Wilson: Een Palestijnse affaire (A Palestine Affair). Vert. Nicolette Hoekmeijer, Sirene, 320 blz. €18,95

Een joodse kunstenaar en zijn vrouw zijn getuige van een moord op een vooraanstaande orthodox joodse dichter (waarin Jacob Israel de Haan valt te herkennen). `In A Palestine Affair, een literair-historische roman, schetst [Wilson] secuur en met veel oog voor sfeervolle details de maatschappelijke en politieke toestand van de Britse kolonie Palestina anno 1924' (Gert Jan de Vries in Boeken, 12.12.03).