Oranje speelt met vier man in laatste linie

Nederland speelt morgenavond tegen Macedonië met vier en niet met drie verdedigers zoals tegen Tsjechië. Bondscoach Van Basten noemde de 3-4-3-opstelling van vorige maand ,,in principe een uitzondering''.

Hij wil zijn ploeg in Skopje weer ,,op onze normale manier laten spelen.'' Van Basten deed zijn uitspraken gisteren in Noordwijk, waar het Nederlands elftal zich voorbereidt op het tweede kwalificatieduel voor het WK voetbal in 2006. Oranje won de eerste wedstrijd met 2-0 van Tsjechië, dat volgens Van Basten zo'n sterk middenveld had, dat daar toen een extra speler nodig was. ,,We hebben ons aangepast, nu gaan we uit van onze eigen kracht.''

Macedonië won eerder thuis met 2-1 van Armenië, en verloor uit met 2-1 van Roemenië. Van Basten noemde de komende tegenstander ,,een lastige en gevaarlijke counterploeg die technisch en zo nodig gemeen kan voetballen''. Hij wil vanaf de eerste minuut op de aanval spelen. ,,We moeten voorkomen dat het een haastklus wordt.''

De kans is groot dat Makaay in de punt van de aanval staat. De sterspeler van Bayern München kreeg gisteren in een trainingspartij in Katwijk de voorkeur boven Van Hooijdonk, die tegen Tsjechië twee keer scoorde. Van Nistelrooy is geschorst tegen Macedonië. Komende woensdag is hij wel inzetbaar in de derde kwalificatiewedstrijd, thuis tegen Finland.

Van Basten was in de aanloop van de wedstrijd tegen de Tsjechen nog ontevreden over de prestaties van Makaay op de training. ,,Ik was niet teleurgesteld, maar volgens mij kon hij beter'', nuanceerde de bondscoach gisteren. ,,Je kan donderdag op de training wel dertig keer scoren, maar volgens mij kan je beter in de wedstrijd scoren'', reageerde Makaay twee weken geleden aan de vooravond van het duel in de Champions League tegen Ajax waarin hij driemaal zou scoren.

Van Basten, gisteren in Noordwijk: ,,Makaay is een fantastische spits, maar daar hebben we er nog een paar van lopen. Natuurlijk komt hij goed uit de verf bij een ploeg die niet volledig op de aanval speelt, zoals in de Bundesliga. Maar hij moet ook kunnen voldoen aan de eisen die wij stellen'', zei de bondscoach over de spits die in de voorgaande 38 interlands, voornamelijk als invaller, zes keer tot scoren kwam.

Net als tegen de Tsjechen bezetten Kuijt en Castelen waarschijnlijk de flanken tegen de Macedoniërs. Bij absentie van de geblesseerde vleugelspitsen Robben en Van den Bergh is debutant Bobson het enige alternatief als buitenspeler. Van der Vaart is nu reserve, na zijn basisplaats tegen Tsjechië. Linkshalf Davids, verdedigende middenvelder Sneijder en rechtshalf Van Bommel lijken zeker van een basisplaats.

In de achterhoede geeft Van Basten vermoedelijk de voorkeur aan het centrale duo Cocu-Heitinga. Bouma of Van Bronckhorst begint als linksback. De Jong en Bouhlarouz strijden om de postitie van rechtsback. Doelman Van der Sar begint aan zijn 93ste interland.