NON FICTIE

Frédérique Spigt: Dit is geen lied. Alle liedteksten. Podium, 132 blz. €17,50

Alle teksten van de Rotterdamse zangeres Frédérique Spigt, over wie tevens een documentaire verschijnt, gewijd aan het maken van haar nieuwe cd. Met illustraties van de zangeres en inleiding door Huub van der Lubbe.

Rik Riezebos en Joyce Riezebos-Maliepaard: Verzamelde merken. De betekenis van 3166 namen van producten en bedrijven verklaard. Met bijdragen van Ton den Boon. Sdu, 175 blz. €18,–

Waar komen merknamen vandaan en wat betekenen ze? Korte uitleg over duizenden merknamen, van `Adidas' (verbastering van de persoonsnaam Adolf Dassler) tot `Zippo' (verbastering van `zipper'), Zwitserleven en PCM.

Michiel van Kempen, Piet Verkruijsse en Adrienne Zuiderweg: Wandelaar onder de palmen. Opstellen over koloniale en postkoloniale literatuur. KITLV Uitgeverij, 606 blz. €35,–

Staalkaart van de veelzijdigheid van de studie naar de Nederlandstalige literatuur in Indonesië, Suriname, de Nederlandse Antillen en Zuid-Afrika. Natuurlijk over Multatuli, over het literaire leven in Batavia, maar ook over Augusta de Wit, Cola Debrot, Etienne van Heerden, achttiende eeuwse debatten over slavernij en jeugdliteratuur in Suriname.

Dieter Lesage: Vertoog over verzet. Politiek in tijden van globalisering. Meulenhoff/Manteau, 364 blz. €21,50

De Belgische filosoof Walter Lesage is van mening dat er zelden zoveel verzet is gepleegd als de afgelopen jaren. De gemeenschappelijke vijand van degenen die wereldwijd dat verzet plegen is Het Imperium, verzamelnaam van de kapitalistische liberale democratie. Maar zoals dat Imperium vol innerlijke tegenstellingen zit, zo is dat verzet het ook. Tijd dus dat zij een nieuwe politieke vorm vindt.

R. van Uytven e.a. (red.): Geschiedenis van Brabant. Van het hertogdom tot heden. Waanders, 720 blz. €49,95

Een reeks specialisten beschouwt op samenhangende wijze de rijke geschiedenis van het hertogdom Brabant; met grote steden als Brussel, Leuven, Antwerpen en Den Bosch een brandpunt van cultuur in de late middeleeuwen. De lijnen worden doorgetrokken tot aan 2000.