Militair gewond bij explosie Irak

Bij een explosie dichtbij de Zuid-Iraakse plaats Ar Rumaytah is gisteren een Nederlandse militair licht gewond geraakt. Het was vanmorgen volgens een woordvoerster van het ministerie van Defensie nog niet duidelijk of het om een aanslag ging.

Het incident had gisterochtend plaats, toen een Nederlands logistiek konvooi van acht voertuigen op weg was van As Samawah, de hoofdplaats van de provincie Al Muthanna, naar Ar Rumaytah. Vlak buiten Ar Rumaytah deed zich de ontploffing voor, die het meest nabije voertuig geheel verwoestte. Eén militair liep verwondingen op, waaraan hij later in het veldhospitaal op de Nederlandse legerbasis in As Samawah werd behandeld. Hij was zelf in staat zijn familie in te lichten over het gebeurde.

Meteen na de explosie rukte er een zogeheten Quick Reaction Force uit vanaf het kamp in Ar Rumaytah om te helpen en de omgeving te beveiligen. Ook enkele Apache-gevechtshelikopters schoten te hulp. Het konvooi kon later alsnog doorrijden naar de basis in Ar Rumaytah, inclusief een tweede licht beschadigde auto. Het wrak van het verwoeste voertuig werd later opgehaald. Het Explosieven Opruimings Commando en de Koninklijke Marechaussee hebben een onderzoek ingesteld.

Op 14 augustus kwam het tot een grootscheepse aanval op Nederlandse militairen in Ar Rumaytah. Daarbij kwam een wachtmeester van de marechaussee om het leven, terwijl vier anderen ernstig gewond raakten. De aanval op de Nederlanders nam enkele uren in beslag. Het incident van gisteren deed zich volgens de woordvoerster van het ministerie van Defensie niet op dezelfde plek voor als de aanslag van 14 augustus.