Inval door justitie bij Japanse bank UFJ

Het Japanse openbaar ministerie heeft vandaag huiszoeking verricht bij de UFJ Bank op verdenking van obstructie van inspecties door de overheid naar de financiële situatie van de bank. De bank heeft geprobeerd de werkelijke hoeveelheid zogeheten `slechte leningen' (leningen aan bedrijven die niet in staat zijn af te betalen) te verbergen.

Volgens de toezichthouder op de financiële sector, het Financial Supervisory Agency (FSA), heeft de bank delen van de administratie vernietigd dan wel vervalst toen inspecteurs langskwamen in augustus 2003. Tegelijk met de aanklacht deelde de FSA gisteren een eigen straf uit. De komende zes maanden mogen de twee belangrijkste filialen van de bank in Tokio en Osaka geen nieuwe bedrijven aan het klantenbestand toevoegen. In juni had de FSA al opdracht gegeven de bedrijfsvoering te verbeteren.

UFJ Bank is onderdeel van de financiële groep UFJ Holdings dat afgelopen zomer bekendmaakte te fuseren met Mitsubishi Tokyo Financial Group (MTFG). De fusie is een noodgreep van UFJ om uit financiële problemen te komen, die zijn veroorzaakt door de grote hoeveelheid slechte leningen. MTFG heeft inmiddels 700 miljard yen (5,4 miljard euro) in UFJ gepompt. Een fusie tussen beide banken zou resulteren in de grootste bank ter wereld gemeten naar activa.

Invloed op de fusie zal het onderzoek vermoedelijk niet hebben. De feiten waren al bekend voordat de fusie werd aangekondigd. De vraag was slechts of de FSA het bij een eigen bestraffing zou laten of justitie zou inschakelen. Volgens een reconstructie van de Nihon Keizai Shinbun (Japans Economisch Dagblad) heeft de FSA uiteindelijk besloten om de geloofwaardigheid van de toezichthouder in stand te houden. Er is het afgelopen decennium veel kritiek op de Japanse bankinspecteurs geweest omdat de Japanse bankensector inmiddels al vijftien jaar bezig is om weer op te krabbelen. Het probleem van `slechte leningen' begon na de hausse die in 1990 ten einde kwam.

Volgens Japanse media zouden werknemers van UFJ Bank vorig jaar een deel van de boekhouding hebben verborgen en, na ontdekking, zelfs hebben geprobeerd documenten te vernietigen waar inspecteurs bijstonden. Ook zouden notulen van vergaderingen waar probleemgevallen werden besproken, zijn vervalst. De aanklacht van de FSA is gericht tegen zowel de bank als drie voormalige topmannen. Er heeft sinds de ontdekking van het schandaal inmiddels een wisseling van de wacht plaatsgehad in de top van de UFJ Bank.