Het beeld

Op het eerste gezicht zou je zeggen dat het de avond was van Peter R. de Vries, misdaadverslaggever. Hij was samen met Geert Wilders te zien in Twee vandaag als Bekende Bedreigde Nederlander, die desondanks moedig voortgaat met zeggen wat hij denkt; zijn naam werd genoemd in Netwerk als een van de mogelijke troefkaarten bij de formatie van een nieuwe rechts-fortuynistische partij.

Verder zat De Vries in elke journaaluitzending en showprogramma, omdat hij met de seizoensopening van zijn programma, zoals eerder beloofd, voor spraakmakend nieuws zorgde. Behalve Peter R. de Vries, misdaadverslaggever (SBS6) ging ook de hele aflevering van Barend & Van Dorp over Peter R. de Vries, misdaadverslaggever, met als gasten Kamerlid voor de PvdA en oud-rechter Aleid Wolfsen, politiek verslaggever Frits Wester en Peter R. de Vries, misdaadverslaggever.

En toch was het misschien nog meer de avond van het openbaar ministerie. Dat Peter R. de Vries een oude computer van de Amsterdamse officier van justitie Joost Tonino in handen kreeg is minder opmerkelijk dan dat de crimefighter die computer zelf bij het grofvuil had gezet, omdat er een virus in zou zitten. Peter R. de Vries, advocaat Bram Moszkowicz, minister Donner (Justitie), de hele Tweede Kamer, alle presentatoren van actualiteitenprogramma's en alle gasten in alle talkshows hebben eendrachtig verklaard dat dat stom was. 82 procent van de kijkers van Barend & Van Dorp meent dat Tonino zijn ontslag moet indienen. Maar dat verklaart nog niet hoe iemand die zo stom is officier van justitie kon worden.

Heel veel opmerkelijks wist De Vries niet op te diepen uit de computer. Uiteraard is het nieuws dat Tonino meende bewijzen te hebben tegen de later vermoorde vastgoedmagnaat Willem Endstra, en dat het Landelijk Recherche Team (LRT) die zaak volgens hem verprutste. Maar een beetje misdaadverslaggever zou toch meer moeten kunnen halen uit al die geheime correspondentie en dossiers. Waarschijnlijk komt de echte avond van Peter R. de Vries later nog, op een moment dat hij de lancering van zijn partij viert met enkele nieuwe grofvuiljuweeltjes.

Er gaat veel mis bij het openbaar ministerie. Het rommelige kapsel van aanklager Elles van Dusschoten die sergeant-majoor Eric O. wil laten veroordelen, doet niet alleen het tegendeel van een onberispelijke Hollywood-krijgsraad vermoeden, maar ook dat ze haar zaak niet gaat winnen. De verdediging van de inval bij een Marokkaanse familie in Utrecht, door plaatsvervangend landelijk-parketchef Bart Nieuwenhuizen gisteren in Nova, deed wel weer denken aan de redenering van president Bush over massavernietigingswapens in Irak: ze waren er niet, maar dat konden wij niet weten. Je begrijpt de problemen van de jongens en meisjes van het OM beter na de openbaarmaking door Peter R. de Vries van de aangifte inkomstenbelasting 1999 van Joost Tonino. De man die Willem Endstra, nummer 43 van de Quote top-500, op de knieën probeerde te krijgen, werd daarvoor beloond met een jaarinkomen van 101.000 gulden. Dat is een ongelijke strijd.

    • Hans Beerekamp