Gewoon geloven in een leuke jongen

Op nummer 8 van de Top-50 staat deze week `Zoals Je Naar Me Kijkt' van Maud. Het is wel toevallig dat André Hazes deze week op nummer één staat, met zijn lied `Zij Gelooft In Mij'.

Die twee liedjes hebben namelijk iets gemeen: ze gaan allebei over hoe fijn het is als er iemand in je gelooft.

Maud weet het ook. Daarom zingt ze: `Als je naar me kijkt/ Zoals je naar me kijkt/ Word ik groter dan ik ben/ Want jij gelooft in mij'. Andre Hazes zong: `Ik schrijf mijn eigen lied totdat iemand mij ontdekt en ziet/ dat een ieder van mijn songs geniet/ ze vertrouwt op mij, ze gelooft in mij'.

Dus als iemand in je gelooft kun je allerlei dingen beter, blijkt. Maud stijgt boven zichzelf uit (`Word ik groter dan ik ben') en André kon er mooiere liedjes door schrijven.

Het is weer eens een andere manier om te zeggen: `Ik hou van je', nu zeg je `Ik geloof in je'. Dat geloof is prettig want het maakt dat de ander zich zekerder voelt. Dan kan hij of zij zeggen: `Jij vindt me misschien niks, maar zíj, zij gelooft in mij'. En geloven dat je iets goed kunt, is natuurlijk stap één.

Vroeger geloofden veel mensen in God. Toen mocht je vast niet zomaar zeggen: `Ik geloof in Maud'. Je moest zeggen `Ik geloof in God'.

In de popmuziek is het heel gewoon om te zeggen dat je in iemand gelooft. Er was ooit een popgroep die The Monkees heette, zij zongen het liedje `I'm a Believer' (Ik ben gelovig), daarin zongen deze Monkees: `Then I saw her face/ now I'm a believer' (Toen zag ik haar gezicht. Nu ben ik gelovig). Daarmee bedoelden ze `Ze was zo mooi dat ik meteen in haar geloofde'. Blijkbaar is liefde ook een soort geloof: in het idee dat je altijd bij elkaar zult blijven en elkaar helemaal begrijpt.

Toevallig of niet, Mauds liedje komt van de soundtrack van Floris, een film over ridders, paarden en jonkvrouwen. In de tijd dat het verhaal van Floris zich afspeelt (ongeveer 1000 na Christus) speelde God nog een grote rol in het leven van alle mensen.

Maud trekt zich daar niets van aan. Ze eindigt haar liedje met: `Jij gelooft in mij/ En ik geloof in jou'. Niks God, gewoon een leuke jongen.