Faye (12) ontwierp kinderboekenbon

De kinderboekenweek bestaat dit jaar vijftig jaar. Daarom leek het Ari Doeser, directeur van de boekenbon, leuk om een kinderboekenbon met een waarde van vijf euro te maken.

,,Want voor ongeveer vijf euro kopen kinderen verjaardagscadeautjes voor elkaar'', zegt hij. Hoe de bon eruit moest zien, moest nog wel bedacht worden. Door een kind. Faye Linskey (12), een van de twaalfduizendvierhonderd kinderen die een tekening inzond, maakte een `boekentekening met slangetjes ertussen om de boeken te verbinden'.,,Ik zag veel kinderen dolfijnen, beertjes en andere dieren tekenen'', vertelt Faye. ,,Dat leek mij onlogisch. Ik geloof niet dat kinderen tot twaalf jaar zo een bon uitkiezen.'' Slimme Faye won.

De vier juryleden, kinderboekenschrijver Dick Bruna, presentator Jochem van Gelder, Ansumana Marong (de jonge Simba uit de musical `The Lion King') en minister van financiën Gerrit Zalm, kozen Faye's ontwerp omdat het er mooi en vrolijk uitziet. ,,De kinderboekenbon is een cadeautje dat je geeft'', legt Dick Bruna uit. ,,Dan moet dat er natuurlijk kleurrijk en plezierig uitzien. Het ontwerp is zo goed, dit had geen enkele volwassene beter kunnen doen dan Faye.''

Faye is trots op haar bon en zou hem graag cadeau willen geven. ,,Je kunt er een boek mee kopen van Carry Slee, of `de nieuwste van' Francine Oomen en dat is supercool. Daar zou ik ook nog wel een boek van lezen. Maar eigenlijk hou ik niet van lezen. Van lezen krijg ik hoofdpijn. Als ik een voetbal krijg, vind ík dat leuker dan een boek.'' Bovendien zou Faye, als ze de bon cadeau geeft, kunnen opscheppen dat zij hem gemaakt heeft. ,,Ik denk dat ik mijn ouders dan vraag of ik twee bonnen tegelijk mag geven. Want een bon is maar vijf euro waard. Dan kan ik dubbel opscheppen!''

Faye is nu een week beroemd en geniet daar erg van. Iedereen feliciteert haar. Ook kinderen van wie ze eerst dacht dat ze niet zo leuk waren doen nu ineens heel aardig. Helaas is de extra aandacht van Faye's ouders al wat aan het inzakken. ,,Mijn vader en moeder waren heel trots op me toen ik vorige week won. Ze waren me steeds aan het knuffelen'', vertelt Faye. ,,Nu is het gewoon weer `ruim je kamer op!'' Faye hoopt dat hun aandacht deze kinderboekenweek weer wat aantrekt.

Of de kinderboekenbon blijvend is en of er nog eens een ontwerpwedstrijd zal komen weet Ari Doeser nog niet. ,,Het hangt er vanaf hoe succesvol de kinderboekenbon zal zijn.'' De reacties zijn volgens hem tot nu toe wel veelbelovend.