Echte prinses op het Kinder- boekenbal

Bij het Boekenbal voor volwassenen doen veel gasten vaak heel cool. Alsof ze eigenlijk liever ergens anders hadden willen zijn, maar toch maar zijn gekomen omdat het er nou eenmaal bijhoort.

Nee, dan het Kinderboekenbal! De Stadsschouwburg in Amsterdam zat afgelopen dinsdagavond vol met kinderen die in hun mooiste kleren waren gekomen om het begin van de Kinderboekenweek te vieren. Allemaal wilden ze niets liever dan een handtekening van hun favoriete schrijver. En samen met Paul de Leeuw, de presentator van de avond, klapten en zongen ze voor schrijvers als Paul Biegel, Carry Slee en Francine Oomen. Maar het allerhardst voor Tonke Dragt die die avond de Gouden Griffel kreeg omdat Brief aan de koning het beste boek van de afgelopen vijftig jaar was.

Het programma in de zaal van de schouwburg was nog niet afgelopen of alle kinderen stortten zich op de dansvloer en op de schrijvers. Op het bal was ook een echte prinses: prinses Laurentien. Zij is eigenlijk de prinses van de analfabeten (dat zijn mensen die niet kunnen lezen en schrijven) maar ze vond het voor een keer ook wel eens leuk om te zien hoe het er nu onder de lezenden aan toe gaat. ,,Prachtig om te zien hoe het boek bij het kind terechtkomt'', zei ze. Dat ze een echte prinses was kon je goed merken. Overal waar zij door de gangen schreed, raakte de boel verstopt met Belangrijke Mensen die steeds met haar meeliepen. Maar wie was toch die knappe kinderboekenschrijver met die lieve lach die de hele tijd handtekeningen stond uit te delen aan trosjes meisjes? Dat was geen kinderboekenschrijver, dat was Sebastiaan Labrie (Ray) uit Goede Tijden Slechte Tijden. Hij was gekomen om voor te lezen uit een boek van Guus Kuijer. Als kind voetbalde hij liever dan dat hij een boek las, maar inmiddels weet hij: ,,Lezen is zeker net zo leuk als televisie.'' Wat een feest.

    • Monique Snoeijen