Donner: dump pc Tonino was `stommiteit'

De Amsterdamse officier van justitie J. Tonino heeft volgens minister Donner (Justitie, CDA) een ,,ongelooflijke stommiteit'' begaan door zijn computer met vertrouwelijke informatie buiten op straat te zetten.

Dat zei Donner gisteren tijdens een door de VVD aangevraagde interpellatie over de wijze waarop Tonino met zijn computer was omgegaan. De Amsterdamse officier had volgens Donner het apparaat moeten inleveren bij het parket, waar het vernietigd had moeten worden. ,,Dit had nooit mogen gebeuren'', zei Donner, die verwees naar het handboek beveiliging van Justitie. Officieren moeten een eed moeten afleggen, die onder meer inhoudt dat ze vertrouwelijk met gegevens moeten omgaan – ,,ook thuis'', aldus de bewindsman.

Kamerlid Luchtenveld (VVD) wilde weten of de fout van Tonino gevolgen heeft voor lopende onderzoeken, of er maatregelen tegen de officier zijn genomen en welke stappen Donner onderneemt om de regels te verscherpen. Donner vindt niet dat de regels moeten worden aangescherpt: ,,De regelgeving heeft niet gefaald. Iemand heeft dom gehandeld.''

De Tweede Kamer nam uiteindelijk genoegen met de uitleg van Donner, alleen de VVD wil dat Tonino gestraft wordt. Het eindoordeel over het aanblijven van Tonino is nog niet geveld, aldus persofficier Kruimel gisteravond.

Tonino zette in juni dit jaar zijn computer bij het huisvuil, omdat die besmet was met virussen en hij er zelf niets meer mee kon. Hij zou de pc al anderhalf jaar niet meer hebben gebruikt. Een taxichauffeur zou de computer hebben meegenomen en weer aan de praat hebben gekregen. Toen bleek dat de computer tal van vertrouwelijke gegevens bevatte (zoals over de zaak-Endstra, witwaszaken, en de Clickfondszaak) bracht de taxichauffeur de computer naar misdaadverslaggever Peter R. de Vries.

De Vries wijdde gisteren zijn televisieuitzending aan de zaak. Naast justitiële informatie stonden op de computer ook codes om in te loggen op Tonino's e-mailadressen, creditcardgegevens, belastingaangiftes en persoonlijke brieven. Minister Donner zei gisteren in het debat blij te zijn dat de computer bij De Vries terecht was gekomen, omdat de minister deze ,,hoog heeft zitten''. De Vries is van plan de computer maandag aan het parket in Amsterdam over te dragen, zo zei hij vandaag. Hij heeft per fax een verzoek hiertoe gekregen van de Amsterdamse hoofdofficier van justitie L. de Wit.