De Slegte geeft Jelinek niet terug

Het is uitgeverij Querido niet gelukt om de titels van Elfriede Jelinek terug te halen bij De Slegte. De boeken, waar onder Kinderen van de doden (1998), werden vier maanden geleden als restpartij aan het antiquariaat verkocht.

Jelineks werk staat bekend als moeilijk en wordt weinig verkocht. L. Koopman, van haar Querido bevestigt dat de uitgever achter het net heeft gevist. ,,Volgens De Slegte is inmiddels bijna alles al weg.''

Verkoopmanager G. Braaksma van de Slegte ontkent dat. ,,Ik sta nu in ons Alkmaarse filiaal en daar ligt Kinderen van de doden prominent naast de kassa, voor 7,99 euro. Sinds gister zijn er al honderden verkocht en we hebben nog veel op voorraad.''

Querido toont zich volgens Braaksma een slecht verliezer. ,,Wij hebben gister meteen gezegd: verkocht is verkocht, we geven ze niet terug.''

Het is niet voor het eerst dat een uitgeverij de titels van een prijswinnende schrijver bij de Slegte poogt terug te krijgen. In 1998 lag het werk van de Portugese Nobelprijswinnaar Saramago voor een kwart van de prijs bij De Slegte.