De krul

,,Ze zeggen dat de krul weer terug is'', zei de vrouw tegen de kapper.

Het voordeel van gemengde kapsalons is dat je er nog eens wat hoort. Bij herenkappers krijg je te horen dat Ruud van Nistelrooy weer terug is, maar dat wist je meestal al.

,,Ik moet het allemaal nog zien'', meesmuilde de kapper.

,,Jij gelooft er niet in?''

,,Wij kappers willen dat graag, en de kappersorganisaties bazuinen het overal rond, maar daarom hoeft het nog niet te gebeuren.''

Ik legde het woningblad opzij waarmee ik de wachttijd in de zithoek toch al tevergeefs had proberen te doden. De kapper nam een aanloopje naar macro-sociaal-economische verkenningen die ik niet graag wilde missen.

,,Mensen zijn gevoelig voor mode'', hielp ik hem op weg.

Hij nam de uitdaging gretig aan. Boven het roodkoperen bolwerk op het hoofd van de vrouw, in laatste staat van wording, keek hij me via de spiegel aan.

,,Dat zeg je nou'', zei hij, ,,maar neem het korte rokje. Dat zou toch ook weer terugkomen? Maar zie jij ze veel? Ik niet, en ik krijg hier toch heel wat dames over de vloer.''

Hij kamde even met zijn vingers door het haar van de vrouw, om ze wat te doen te geven. ,,En waarom niet, ook al dringen de modejongens er nog zo op aan? Omdat de vrouwen het niet gemakkelijk vinden. Zo'n broek zit veel lekkerder, het is warmer, het fietst prettiger en je kunt gewoon je knieën over elkaar slaan zonder dat al die kerels zitten te loeren. Zo is het toch?''

,,Dat klopt'', lachte de vrouw in de stoel. Ze lachte graag, een klokkende, welgemeende lach.

Ik gaf me niet zomaar gewonnen. ,,Met de haarmode gaat het misschien anders. Je bent jong en je ziet een mooie, jonge filmster met krullen. Dan is het toch niet zo gek als jij dat ook wilt?''

,,Natuurlijk'', zei de kapper, ,,en het is ook best leuk om te zien, want we hebben het hier niet over het permanentje van de vorige eeuw.''

Dit klonk nogal onaardig voor die volksstammen van vrouwen, onder wie mijn bloedeigen moeder, die zich vroeger met gruwelijke regelmaat onder de droogkap een helm met krullen lieten aanmeten.

,,Die nieuwe kapsels kunnen mooi en sexy zijn, er wordt met een dikke krul gewerkt'', hervatte hij zijn college, ,,maar je moet er wel wat voor overhebben. 's Morgens ben je een uur in de weer om alles weer op orde te krijgen. Heeft een werkende vrouw daar de tijd voor als ze ook nog de kinderen naar school moet helpen? Bovendien is het verrekte duur, elke drie maanden negentig euro voor een permanent.''

,,Geld lijkt me niet zo'n bezwaar.''

,,Oké, het gaat vooral om het gemak. Dáárom zie je zoveel vrouwen met glad haar.''

Opeens schoot me iets te binnen. ,,En de mannen, hoe zit het toch met de mode van de mannen-met-het-permanentje?''

Ik dacht even aan al die voetballers en popsterren die zo'n jaar of tien geleden hun hoop opeens op de krulspeld vestigden.

,,Ik heb er nog ééntje'', zei de kapper, ,,dat is alles.''

Hij voelde zich in zijn gelijk bevestigd en ging tevreden door met zijn werk.